Va continua Republica Moldova să acorde cetățenii în schimbul investițiilor? Ce spune Chicu
Full Article 2 minutes read

Va continua Republica Moldova să acorde cetățenii în schimbul investițiilor? Ce spune Chicu

Premierul Ion Chicu susține că parlamentul este cel care trebuie să decidă dacă moratoriul în privința Programului Cetățeniei prin Investiții, care expiră săptămâna curentă, va fi sau nu prelungit. Declarația a fost făcută de către șeful executivului luni, 17 februarie, după întâlnirea tradițională de la începutul săptămânii cu șeful statului și speakerul parlamentului. Chicu a precizat că, în cazul anulării legii, potențialele despăgubiri, care ar trebui achitate din buget, sunt destul de semnificative.

„După cum cunoașteți, guvernul, conform legii, nu mai are posibilitatea să prelungească moratoriul. Este deja pe dimensiunea parlamentară să se facă acest lucru. Cred că trebuie de luat decizia de a mai amâna termenul pentru această lege. Parlamentul ar putea face acest lucru. În caz de anulare, potențialele despăgubiri care ar trebui achitate din buget sunt destul de semnificative”, a notat șeful executivului.

Premierul Ion Chicu nu a precizat despre ce sumă este vorba. Potrivit lui, dacă se anulează legea, se ajunge în arbitraj, unde va fi stabilită suma penalităților.

Șeful cabinetului de miniștri a mai spus că, până în prezent, cinci persoane au obținut cetățenie prin investiții, iar ca urmare a fost transferați 500 de mii de euro, bani care, potrivit premierului, nu au fost cheltuiții.

Totodată, mai sunt 22-25 de cereri care urmează să fie examinate, însă deja depinde de decizia parlamentului. „Dacă se ia decizia de a anulat legea, va fi o cale de acțiune, iar în cazul în care se prelungește moratoriul, pe dimensiune parlamentară, o să fie altă cale de acțiune”, a mai spus premierul.

Moratoriul privind dobândirea cetățeniei prin investiție a fost instituit începând cu 23 august, pe o perioadă de patru luni. Însă, prin decizie de guvern, începând c u 20 decembrie, moratoriul a fost prelungit cu încă două luni.

Amintim că, într-o conferință de presă din 12 ianuarie, responsabilul de relații cu publicul al companiei Henley & Partners, partenerul guvernului Republicii Moldova în implementarea programului, a declarat că dacă contractul privind implementarea programului de cetățenie prin investiții va fi reziliat, Republica Moldova va fi nevoită să achite anumite penalități, prevăzute în document.

Acesta a precizat că nu poate să concretizeze suma penalităților, deoarece prevederile contractului sunt confidențiale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: