Va fi efectuat auditul extern al datoriilor acumulate de Moldovagaz? Spînu: „S-ar putea ca zilele următoare să avem și o noutate bună”
Full Article 3 minutes read

Va fi efectuat auditul extern al datoriilor acumulate de Moldovagaz? Spînu: „S-ar putea ca zilele următoare să avem și o noutate bună”

În zilele următoare, Agenția Proprietăți Publice (APP) ar putea încheia un contract cu o companie ce va realiza un audit asupra datoriei S.A. Moldovagaz față de concernul rus Gazprom și Factoring Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat la emisiunea „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei că autoritățile au făcut tot posibilul ca acest audit să aibă loc, în pofida mai multor tentative eșuate.

Am anunțat deja că APP este pe ultima sută de metri și s-ar putea ca zilele următoare să avem și o noutate bună în acest sens, să aflăm dacă s-a semnat un contract pentru realizarea acestui audit. Așteptarea mea este ca companiile care vor fi selectate să ridice toate documentele care au stat la baza pretinsei datoriei și să analizeze cap codă cu s-a creat această datorie, este cu adevărat o datorie, dacă nu – să explice. Cred că această întrebare este de interes major pentru toată societatea. Eu personal nu pot să-mi asum, să pun semnătură sau să accept ca nu știu de unde a apărut o datorie de 800 de milioane de dolari”, a precizat Spînu.

Deși, există în prezent un contract de furnizare a gazelor naturale pe un termen de cinci ani între SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”, autoritățile spun că în continuare, persistă riscul privind rezilierea unilaterală a Contractului din cauza neexecutării auditului datoriilor financiare, astfel existând riscul ca în orice
moment livrările de gaze naturale să fie limitate sau sistate.

Totodată, există riscul lipsei unor surse (alternative) sigure și competitive de import a gazelor naturale, în sensul achiziționării acestora la prețuri rezonabile și transportul lor către Republica Moldova (inclusiv, prin gazoductul Transbalcanic în flux
invers).

Prin urmare, în prezent autoritățile stabilesc măsurile necesare pentru prevenirea și atenuarea impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale.

***

În cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” s-a constatat că „Moldovagaz” a acumulat o datorie istorică – peste 700 milioane de dolari. „Gazprom” i-a cerut Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei și s-o ramburseze în regim de urgență. Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște datoria doar dacă va fi confirmată de un audit independent.

Pe 29 decembrie 2021, Guvernul a decis ca Agenția Proprietăți Publice să realizeze un audit asupra datoriei S.A. Moldovagaz față de concernul rus Gazprom și Factoring Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.  Agenția, în calitate de autoritate contractantă, urma să  asigure, prin intermediul grupului de lucru creat, întregul proces de organizare și desfășurare a procedurii de achiziție publică a serviciului de audit.

Auditul urma să se încheie în data de 1 mai, însă acesta nici măcar nu a început. Potrivit premierului Natalia Gavrilița, s-a întâmplat din cauza că companiile internaționale au refuzat să se înscrie la licitație, din cauza războiului din regiune.

Societatea pe acțiuni Moldovagaz are trei acţionari principali: Gazprom – 50%, Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova – 35,33% și Comitetul de Administrare a Proprietății din regiunea transnistreană – 13,44%. Acțiunile părții transnistrene sunt gestionate tot de Gazprom, potrivit anticorupție.md.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: