„Vă mulțumim, Maia Grigorievna și Igor Nicolaevici”. Reacția lui Mark Tkaciuk la decizia CC, privind statutul limbii ruse
Full Article 2 minutes read

„Vă mulțumim, Maia Grigorievna și Igor Nicolaevici”. Reacția lui Mark Tkaciuk la decizia CC, privind statutul limbii ruse

Unul dintre liderii partidului „Congresul civic”, Mark Tkaciuk, îi califică drept „provocatori” pe deputații socialiști, autori ai proiectului de lege privind statutul limbii ruse, dar și pe parlamentarii de drepta și pe membrii Curții Constituționale. Într-un interviu pentru portalul  enews.md, acesta a menționat că legea respectivă este „o provocare a socialiștilor privind limba rusă”.

„În situația în care limba rusă este și rămâne o limbă de comunicare interetnică, conform tuturor actelor normative, când misiunea consta doar în implementarea Legii privind minoritățile naționale și organizațiile lor, socialiștii – bah! și scot cel mai tâmpit proiect de lege după conținut, privind limba rusă. Îngustează considerabil funcțiile limbii ruse în Moldova, în comparație cu acele norme legislative care funcționau pe deplin. Și, previzibil, primesc un răspuns pe măsură de la niște provocatori la fel ca ei – parlamentarii partidelor de dreapta și persoanjele care se consideră judecători ai Curții Constituționale”, a argumentat Tkaciuk.

Fostul deputat comunist a criticat și comentariile la acest subiect din partea Alei Nemerenco, consiliera președintei Sandu.

„După decizia xenofobă a Curții Constituționale cu privire la limba rusă, după declarațiile devastatoare ale consilierei Maiei Sandu – Ala Nemerenco, după declarațiile lui Igor Grosu, este clar că adepții lui Sandu sunt gata să participe la astfel de provocări. Fără exagerări, ei sunt gata să joace rolul fanilor ideilor moștenite de la mareșalul Antonescu”, a mai spus politicianul.

Mark Tkaciuk a mai spus că, în opinia sa, partidele parlamentare se completează în propaganda urii: „Aruncă în societate cele mai grele droguri politice, seamănă ură printre oamenii simpli. Vă mulțumim pentru asta, Maia Grigorievna și Igor Nicolaevici. Vă reușește. Pacea, în Moldova, cu fiecare zi, devine tot mai slabă și mai șubredă”.

***

Pe 21 ianuarie, Curtea Constituțională a decis că Legea înaintată de PSRM privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova nu este constituțională. Președintele formațiunii, Igor Dodon, a declarat pe 22 ianuarie că decizia ar putea provoca proteste de amploare care se vor desfășura săptămâna viitoare.

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a venit cu o reacție oficială după decizia CC. Reprezentanții misiunii diplomatice au calificat drept „factor alarmant” decizia magistraților și au amintit despre consecințele „șovinismului anti-rusesc” de la sfărșitul secolului 20.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: