Va rămâne Chicu în fruntea executivului? PSRM, după discuțiile cu PDM: „Noi nu am discutat acest lucru”
Full Article 3 minutes read

Va rămâne Chicu în fruntea executivului? PSRM, după discuțiile cu PDM: „Noi nu am discutat acest lucru”

Vicepreședintele parlamentului, deputatul socialist Vlad Bătrâncea, susține că eventualul acord semnat între PSRM și PDM va conține, în mare parte, prevederile semnate anterior cu blocul ACUM. Totodată, acesta a declarat că nu s-a luat încă o decizie despre cine va fi viitorul prim-mininistru al țării, în cazul în care se va ajunge la o coaliție cu PDM. Declarația a fost făcută după prima întâlnire a grupurile de lucru ale celor două formațiuni, în vederea creării unei coaliții de guvernare.

„Înțelegem că pe dvs vă interesează în primul rând funcțiile, ministerele. Astăzi nu s-a discutat despre partajarea ministerelor. Am vorbit care ar putea baza acordului privind coaliția. Am propus colegilor din PD ca la baza acestuia să fie acordul PSRM cu Blocul ACUM, semnat în septembrie 2019, pentru că este destul de consistent și reflectă toate necesitățile de moment ale R. Moldova și reprezintă toți cetățenii”, a spus Bătrîncea.

„Înțelegem că aveți întrebări: cine va fi premierul, cine va conduce guvernul? Noi nu am discutat acest lucru”, a adăugat acesta.

Socialistul a menționat că PDM este gata să-și asume reponsabilitatea pentru Ministerul Economiei sau cel de Externe. Vlad Bătrîncea a mai spus că negocierile vor continua această săptămână, posibil ca în weekend.

„Posibil că vor avea loc discuții în format mai îngust, cu specialiști din diferite domenii, pentru a vedea dacă putem ajunge împreună la un program de guvernare. Binențeles, ne vom axa pe dezvoltarea economică durabilă, realizarea tuturor programelor sociale care au fost votate la finele sesiunii trecute, care au fost votate de către toți deputații”, a adăugat socialistul.

Socialiștii susțin că faptul că PDM se declară o forță pro-europeană nu este un împediment pentru crearea unei coaliții de guvernare.

„Moldova este o țară europeană de origine și suntem gata să aducem standarde și valori care vor merge în interesul național și ai cetățenilor R Moldova. Nu avem niciun stres în ceea ce ține relații cu Estul și Vestul. Am propus colegilor din PD un model de politică echilibrată, astfel ca să lucrăm și cu UE și cu spațiul CSI. Trebuie să avem acord de bună vecinătate cu România și Ucriana, nu trebuie să fim prieteni cu cineva, împotriva altuiva”, au explicat socialiștii.

Socialistul Vlad Bătrîncea a mai spus că eventualul acord cu PDM nu va avea nicio prevedere secretă.

„Toate propunerile pe care le-am făcut PD-ul și toate doaleanțele le facem publice, ca să nu existe manipulări în acest sens. Nu avem ce ascunde, discuțiile vor fi foarte transparente, iar acordul va fi semnat dacă vom ajunge la un numitor comun, nu va avea nicio anexă secretă și va fi dat publicității”, a dat asigurări Bătrîncea.

Reprezentanții PSRM susțin că grupul poltiic Pro Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate, dar și fracțiunea ȘOR își doresc alegeri anticipate, însă acest scenariu nu este favorabil cetățenilor Republicii Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: