Va reuși Moldova să importe gaz din Azerbaidjan? Maia Sandu: „Prețul este subiectul pe care încă se discută”
Full Article 2 minutes read

Va reuși Moldova să importe gaz din Azerbaidjan? Maia Sandu: „Prețul este subiectul pe care încă se discută”

Președinta țării Maia Sandu a declarat în cadrul conferinței de presă din 4 aprilie că Guvernul de la Chișinău continuă discuțiile cu autoritățile azere, cu privire la un eventual contract de livrare a gazului natural.

Se discută de ceva timp. Din câte înțeleg, obiectul negocierilor, în continuare, îl face prețul. Deci prețul este subiectul pe care încă se discută. Să vedem dacă guvernul reușește să obțină condiții acceptabile. Pentru că, în condițiile în care avem pe piață atât de înalte, este foarte greu să reușești să obții un preț accesibil pentru cetățenii noștri”, a menționat șefa statului.

Amintim că Republica Moldova a încheiat anul trecut un nou contract cu Gazpromul. Potrivit înțelegerii, din 1 aprilie, s-a schimbat formula de calcul a prețului pentru gazul furnizat Moldovei – acum acesta va constitui în proporție de 70% din prețul de piață pentru luna anterioară (TTF front month) și 30% din prețurile mondiale la produsele petroliere. Prin urmare, conform estimărilor președintelui consiliului de administrație al Moldovagaz Vadim Ceban, în luna aprilie, costul gazului rusesc furnizat Moldovei ar putea costa $1160-1170 pentru mia de metri cubi.

În același timp, din 1 mai, Gazpromul ar putea rezilia contractul cu Moldovagaz, întrucât nu au fost respectați termenii privind desfășurarea unui audit al datoriei istorice, pretins de partea rusă, pe care Chișinăul nu o recunoaște.

În timpul negocierilor din octombrie, Gazprom a invocat o datorie de peste 700 de milioane de dolari, dintre care circa 280 de milioane ar reprezenta penalități pentru întârziere. Partea moldovenească nu a recunoscut datoria, înainte de a efectua un audit, iar Gazprom a căzut de acord ca acest audit să existe, termenul agreat între părți – 1 mai – fiind fixat printr-un amendament la contract.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: