Vadim Ceban: În conturile Moldovagaz se formează o gaură de peste 285 mln lei pentru august
Full Article 3 minutes read

Vadim Ceban: În conturile Moldovagaz se formează o gaură de peste 285 mln lei pentru august

Președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a făcut mai multe precizări cu privire la deficitul pe care va fi nevoit să îl suporte compania pe care o conduce în luna august. Astfel, potrivit oficialului, în conturile Moldovagaz se va forma o gaură de peste 285 mln de lei.

Vadim Ceban a explicat că volumul de gaz natural consumat în luna iulie constituie 27,74 mln m3, la un preț de $1 006,11/1000 m3. Respectiv, prețul gazului constituie $27,91 mln. Volumul de gaz în august constituie 27,00 mln m3, la un preț de $1 458,92/1000 m3, prețul gazului – $ 39,39 mln.

Prețul mediu anul de achiziție al gazului, inclus în tariful actual (din 1 iunie 2022) constituie $696,02/1000 m3. respectiv compensarea cheltuielilor în legătură cu achizițizia gazului de import constituie doar 382,2 mln lei.

Mijloacele financiare așteptate din comercializarea gazului natural de către Moldovagaz pentru consumatorii finali, în august curent, constituie 402,1 mln lei. În același timp, cheltuielile pentru achiziția gazului de la Gazprom depășesc 667 mln lei. Din această sumă, 299,7 mln lei revin livrărilor pentru iulie, iar 367,9 mln – pentru plata în avans a 50% din suma pentru august.

„În acest fel, în legătură cu neacoperirea deplină a tuturor cheltuielilor legate de cumpărarea, furnizarea, transportarea și distribuirea gazului natural, suma deficitară constituie în august 285,4 mln lei. Trebuie menționat faptul că modificarea tarifului în august nu îmbunătățește situația privind onorarea obligațiilor de plată, ținând cont de faptul că primele sume de bani, la noul preț reglementat, vor începe să ajungă abia în septembrie 2022”, a precizat Vadim Ceban.

 

Moldovagaz nu are bani pentru factura din august față de Gazprom

În ajun, Vadim Ceban a declarat pentru NM că Moldovagaz nu va putea să își onoreze obligațiile contractuale față de Gazprom pentru luna august.

„Pot să afirm din start că nu vom putea să plătim. Vom „închide” luna iulie, însă avansul pentru august nu-l vom putea plăti – este cert”, a spus Ceban.

Directorul Moldovagaz a precizat că a solicitat un termen de răgaz din partea Gazprom, însă nu a primit deocamdată un răspuns. Compania mizează pe faptul că, în cel de-al patrulea semestru, în conformitate cu contractul încheiat cu concernul rus, va fi aplicată o altă formulă de calcul, iar prețul de achiziție va scădea considerabil.

***

Amintim că, pe 4 august, ANRE a aprobat majorarea tarifului pentru gaz, în cazul consumatorilor finali, de la 18,62 lei la 23 lei/1 m3. Noul tarif a intrat în vigoare de la 1 august. Anterior, Moldovagaz a solicitat majorarea tarifului până la 29,48 lei/1m3 de gaz, invocând devieri negative și faptul că, în august, prețul de achiziție este de $1458, iar în septembrie ar putea ajunge la $1692 за 1000 m3.

ANRE a stabilit tariful reieșind din prețul mediu de achiziție din 2022 – de $899/1000 m3 de gaz și a precizat că metodologia de calcul a tarifului nu permite includerea prețului potențial de achiziție.

Moldovagaz a solicitat Comisiei pentru Situații Excepționale amânarea achitării taxei TVA și introducerea plății în avans pentru întreprinderile din sectorul termoenergetic, sau transferarea în luna august a datoriei istorice pentru gazele naturale consumate de acestea.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: