Vadim Ceban, nemulțumit de prețul la gaz propus de ANRE: „Va duce la acumularea de noi abateri de tarif”
Full Article 2 minutes read

Vadim Ceban, nemulțumit de prețul la gaz propus de ANRE: „Va duce la acumularea de noi abateri de tarif”

Președintele Moldovagaz Vadim Ceban susține că proiectul de hotărâre privind noul preț la gazele naturale, publicat pe 14 iulie de ANRE, va duce la acumularea în continuare a abaterilor de la tarif. Noile prețuri, potrivit lui Ceban, nu ar acoperi costurile serviciilor de transport, distribuție și furnizare a gazelor naturale. 

Ceban a menționat că, conform proiectului, consumatorul va plăti costul achiziționării gazelor naturale – 838,12 dolari SUA/1000 m3, în timp ce în iulie 2022 prețul de achiziție al gazelor este de 990 dolari SUA/1000 m3, iar în august – 1 460 de dolari SUA/1000 m3.

„Astfel, aceste prețuri pentru furnizarea de gaze naturale nu numai că nu acoperă costurile, asociate achiziționării gazelor naturale, ci și costurile serviciilor de transport, distribuție și furnizare, ceea ce determină SA „Moldovagaz” să acumuleze în continuare abaterile de tarif”, a scris Ceban, pe Telegram.

De menționat că pe 14 iulie, ANRE a publicat proiectul de hotărâre privind noul tarif la gazele naturale. Astfel, din 1 august, consumatorii casnici ar putea achita un tarif de 22,26 lei/m3 (cu TVA) – cu 3,64 lei mai mult decât în prezent. Asta cu toate că Moldovagaz a solicitat un tarif de aprope 30 de lei pentru 1 m3 de gaze.

Amintim că pe 31 mai, tariful la gazele pentru consumatorii finali a fost majorat de la 15,18 lei până la 18,62 lei pentru un m3.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: