Valeriu Lazăr, după ce a fost trimis pe banca acuzaților în dosarul concesionării Aeroportului: Anunțul procurorilor m-a surprins
Full Article 3 minutes read

Valeriu Lazăr, după ce a fost trimis pe banca acuzaților în dosarul concesionării Aeroportului: Anunțul procurorilor m-a surprins

Fostul ministru al Economiei Valeriu Lazăr a venit cu reacție, după ce Procuratura Anticorupție a anunțat, pe 2 mai, despre transmiterea în judecată a dosarului privind pretinsele ilegalități comise la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Lazăr susține că decizia procurorilor l-a surprins, or, potrivit lui, în judecată a fost expediat un dosar nefinalizat.

„Anunțul procurorilor anticorupție ne-a surprins, dar și mi-a întărit sentimentul că scopul a fost unul mai mult de a „prinde bine la public” decât de a stabili adevărul”, susține Valeriu Lazăr.

Fostul ministru al Economiei din Guvernul Leancă acuză procurorii că nu ar fi clarificat toate aspectele ce țin de scopul și modalitatea de concesionare a aeroportului și că nu ar fi înlăturat lacunele fundamentale din dosar, fapt despre care ar fi fost atenționați anterior de apărare. Mai mult, Valeriu Lazăr susține că, de fapt, PA ar fi expediat în judecată un dosar nefinalizat, în sensul că încă nu ar fi fost examinate toate contestațiile depuse de apărare conform procedurilor legale.

„Există o decizie definitivă și executorie a instanței naționale (Curtea de Apel Chișinău) de reziliere a contractului de concesionare a activelor AIC pe motiv de neîndeplinire a obligațiilor contractuale legale, astfel prezumându-se că acest contract este perfect valabil, respectiv fiind rezultat dintr-un proces decizional neviciat din perspectiva legalității”, mai declară fostul oficial.

Ex-ministrul se declară nevinovat și spune că este gata să conlucreze cu ancheta pentru a-și demonstra nevinovăția. De asemenea, Valeriu Lazăr declară că va insista ca ședințele instanțelor de judecată să fie publice, astfel încât să poată prezenta materialele ce denotă că concesionarea activelor Aeroportului Internațional Chișinău ar fi avut la bază hotărâri „perfect legale, oportune și argumentate” ale guvernelor conduse de prim-miniștrii Vlad Filat și Iurie Leancă.

***

Amintim că Procuratura Anticorupție a anunțat pe 2 mai despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond a cauzei penale pe un alt segment al investigației ce vizează concesionarea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău.

Potrivit investigațiilor, opt persoane publice și cu funcții de demnitate publică, inclusiv  fostul prim-ministru al Republicii Moldova Iurie Leancă, fostul ministru al Economiei Valeriu Lazăr și fostul director general interimar al ÎS Aeroportul Internațional Chișinău Petru Jardan, în perioada anului 2013, folosind intenționat situația de serviciu, ar pregătit și concesionat propriu zis Aeroportul Internațional Chișinău  în interesul grupării criminale și organizației criminale, fapt ce a cauzat statului prejudiciul materiale în sumă de peste 392 milioane lei.

***

Potrivit mold-street, oficial, decizia de concesionare a aeroportului a fost luată în ultima zi de mandat al Guvernului Filat 2, pe 30 mai 2013. Guvernul condus de interimarul Iurie Leancă a susținut proiectul.

Acordul de concesiune a fost semnat pe 30 august același an. Ulterior, în septembrie 2019, Guvernul a abrogat patru hotărâri privind concesionarea Aeroportului. A fost anulat inclusiv documentul prin care a fost inițiat parteneriatul public-privat pentru concesionare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: