„Valoarea tranzacției este diferită”. BERD neagă că ar fi cumpărat portul Giurgiulești cu 1000 de euro
Full Article 2 minutes read

„Valoarea tranzacției este diferită”. BERD neagă că ar fi cumpărat portul Giurgiulești cu 1000 de euro

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a venit cu precizări, după ce în spațiul public s-a vehiculat faptul că Portul Giurgiulești ar fi fost achiziționat cu 1000 de euro. 

Nu este adevărat. Documentul vehiculat în anumite surse mass-media arată valoarea nominală a acțiunilor Thomo Invest Ltd, fostul proprietar indirect al Danube Logistics, pe care BERD l-a achiziționat la 7 mai 2021. Valoarea tranzacției este diferită și rămâne confidențială”, se arată într-un comunicat emis de BERD.

De asemenea, BERD a precizat că nu a privatizat portul. „Terenul pe care este situat portul aparține statului. Chiar dacă portul a fost concesionat pentru 99 de ani, Danube Logistics construiește, operează și extinde portul Giurgiulești”, se mai arată în comunicat.

Menționăm că pe 7 mai, BERD a achiziționat 100% din capitalul grupului de companii Danube Logistics (Danube Logistics Group). Astfel, BERD a devenit unicul beneficiar efectiv al Danube Logistics SRL, operatorul Portului Internaţional Liber Giurgiulești.

Anterior, instituția a precizat că a sprijinit construcția și exploatarea Portului Internațional Liber Giurgiulești din 1995 și, în 2013, a înlocuit Credit Suisse ca beneficiar economic primar al funcționării portului în urma refinanțării datoriilor restante ale Danube Logistics către Credit Suisse.

BERD este deținută de 69 de țări (inclusiv Republica Moldova), Uniunea Europeană și Banca Europeană de Investiții. Cu investiții totale de 1,4 miliarde de euro, BERD este cel mai mare investitor străin din Republica Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: