Vârsta de pensionare va fi micșorată din 1 ianuarie 2022. Opoziția a calificat proiectul de lege drept „populist”
Full Article 2 minutes read

Vârsta de pensionare va fi micșorată din 1 ianuarie 2022. Opoziția a calificat proiectul de lege drept „populist”

Din 1 ianuarie 2022, vîrsta de pensionare se va micșora. Deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor (PSRM) și cei din Platforma „Pentru Moldova” au aprobat în lectura a II-a proiectul de lege. 

Deputatul PSRM Vladimir Odnostalco a argumentat că oamenii nu ajung să se bucure de pensie, fiindcă speranța de viață este scăzută. Deputata fracțiunii „ȘOR” Reghina Apostolova a recunoscut că proiectul de lege nu a primit aviz pozitiv din partea guvernului.

Deputații au decis comasarea a două proiecte de legi, elaborate de PSRM și Partidul „ȘOR” privind sistemul public de pensii.

Astfel, de la 1 ianuarie 2022, vârsta de pensionare va fi de 62 de ani pentru bărbați și de 57 de ani pentru femei.

La începutul ședinței parlamentului, liderul fracțiunii Partidului Democrat Pavel Filip a calificat proiectul de lege drept „populist” și a solicitat excluderea acestuia din agenda de zi.

„Cea mai mare problemă pentru Republica Moldova care afectează viața cetățenilor este populismul exagerat din parlament. A fost o reformă importantă a sistemului de pensii și nu puteți dintr-o construcție întreagă să scoateți câteva cărămizi pentru că se va prăbuși construcția. Când vom avea bani suficienți în fondul social, vom putea micșora vîrsta de pensionare. Nu este popular, prinde la oameni, dar oamenii trebuie să înțeleagă că, dacă se votează acest proiect, poate că oamenii vor ieși mai repede la pensii, dar nu vor avea pensii”, a argumentat fostul premier al Republicii Moldova.

Deputații din PAS, Platforma DA, PDM și grupul parlamentar „Pro Moldova” au părăsit sala de ședințe a parlamentului.

***

Reforma sistemului public de pensii a fost făcută în anul 2016 la propunerea guvernului condus de democratul Pavel Filip. Atunci s-a decis majorarea etapizată a vârstei de pensionare până la 63 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Recent, Igor Dodon a declarat că ultimul decret pe care vrea să îl semneze în calitate de președinte al țării este acela de micșorare a vârstei de pensionare și că semnarea acestui decret va fi una simbolică pentru el la încheierea mandatului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: