Veaceslav Platon pierde peste 268 de milioane de lei, obținute din vânzarea acțiunilor Moldindconbank
Full Article 3 minutes read

Veaceslav Platon pierde peste 268 de milioane de lei, obținute din vânzarea acțiunilor Moldindconbank

Judecătoria Chișinău cu sediul Buiucani a admis pe 12 ianuarie demersul Procuraturii Anticorupție în cauza Platon Veaceslav, acuzat de spălarea de bani, prin care a fost solicitat transferul la contul Trezorerial al ARBI circa 268 054 638,19 lei. Potrivit procuraturii, banii ar fi fost opținuți din vânzarea-cumpărarea a 63,89% din acțiunile BC ,,Moldindconbank” SA deținute pe contul bancar al aceiași instituții financiare.

Anterior, asupra mijloacelor bănești respective, a fost aplicat sechestru de către procurori, care ulterior a fost autorizat de către Judecătoria Chișinău sediul Ciocana. Măsura asiguratorie a fost aplicată în sensul recuperării prejudiciului cauzat BC ,,Băncii de Economii” SA.

Necesitatea transferării banilor în custodia statului (ARBI) este pentru a asigura păstrarea acestora în condiții de siguranță, gestionarea eficientă și conservarea valorii acestora precum și evitarea costurilor suplimentare pentru administrare, acest mecanism sporind capacitatea de recuperare efectiv a bunurilor infracționale.

La fel, astăzi instanța, în aceiași cauză penală a pronunțat încheierea prin care a respins cererile lui Ilan Șor privind recunoașterea lui în calitate de parte vătămată și partea civilă.

Amintim că pe 24 iunie 2022, Procuratura Anticorupție a pus sechestru pe acești bani.

Cauza penală a fost pornită de către Procuratura Anticorupție conform unei bănuieli rezonabile de săvârșire a infracțiunilor de spălarea banilor, abuz de serviciu și confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false.

Potrivit circumstanțelor cazului investigat, procurorii anticorupție au constatat că, în perioada anilor 2010-2014, Veaceslav Platon, a constituit și condus o organizație criminală, formată din mai multe grupuri criminale organizate distincte, care acționau pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei, Federației Ruse, dar și a altor state.

Potrivit PA, organizația a instituit o schemă transnațională de spălare a banilor realizată prin intermediul unei instituții financiare din Republica Moldova, controlată de către conducătorul organizației criminale, precum și prin intermediul unor instituții bancare din Federația Rusă, Republica Letonia, controlate și gestionate direct, cât și indirect, de către membrii grupului criminal organizat, inclusiv cetățeni ai Federației Ruse și o instituție financiară din Republica Letonia.

Sub pretextul executării multiplelor ordonanțe judecătorești ilegale și încheieri ale executorilor judecătorești, a fost realizat transferul și convertirea mijloacelor financiare de proveniență dubioasă provenite din Federația Rusă, în sumă totală de 22 013 152 654,62 USD (dolari SUA), contrar legislației naționale a Republicii Moldova, cât și a Federației Ruse.

„Ulterior, mijloacele financiare indicate supra, au fost convertite și transferate pe conturile unor companii nerezidente deschise atât în cadrul instituțiilor financiare din Republica Moldova, cât și în Republica Letonia, gestionate de către conducătorul organizației criminale, Veaceslav Platon”, comunică Procuratura.

Menționăm că, în prezent, nu se cunoaște locul aflării lui Veaceslav Platon. Acesta a părăsit Republica Moldova, iar ultima oară a fost văzut la Londra.

Pe 19 ianuarie 2022, Procuratura Anticorupție declara că în decembrie 2021 a solicitat repetat Biroului Interpol anunțarea în căutare internațională a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. PA menționa, la acel moment, nu este informată despre rezultatul examinării cererii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: