Verificări la o maternitate din Chișinău, urmare a plângerii unei femei pe meniul instituției. Nemerenco: Raportul îl voi face public
Full Article 3 minutes read

Verificări la o maternitate din Chișinău, urmare a plângerii unei femei pe meniul instituției. Nemerenco: Raportul îl voi face public

Comisia de control a Ministerului Sănătății verifică, începând cu 10 martie, alimentația din cadrul Spitalului Clinic Municipal nr. 1 „Gheorghe Paladi” din Chişinău. Ulterior, aceasta va veni cu un raport, care va fi făcut public. Precizările au fost făcute de ministra Sănătății Ala Nemerenco, care a adăugat că este verificată alimentația și din alte instituții. Declarațiile au fost făcute de oficial în contextul imaginilor publicate de o pacientă a maternității nr.1 de pe Viaduct. Aceasta spunea că „se gătește atât de prost, din produse atât de rele, încât femeile deseori preferă să rămână flămânde”.

„Nu mă eschivez de la responsabilitatea pentru tot ce am preluat sub numele „sistem de sănătate”. Vreau să cunoașteți că avem medici minunați care fac operații de top, salvează vieți, medici cărora le pasă, asistente care plâng cu pacienții, infirmiere care duc pacienții etaje întregi în brațe fiindcă nu este ascensor”, a menționat Nemerenco, pe o rețea de socializare.

Ministra a spus că a preluat „și altceva – pe cei cărora nu le pasă”.

„Care truchează achiziții de alimente, căci le iese un chilipir de la macaroane în loc de carne, sau fasole în loc de fructe. Care fierb nu-ș-ce poțiune, da nu mâncare. Care pun mâncarea în căldări și o duc prin secții ca într-un lagăr de triste amintiri. Țara nu o schimbă doar președintele prin străduința sa, și nici chiar Guvernul. Țara o schimbă oamenii”, a adăugat ministra.

Nemerenco a spus că din 10 martie, comisia ministerului de control a alimentației pacienților a supus verificării unele din instituțiile vizate. „Raportul îl voi face public. Voi reveni la acest subiect”, a conchis ministra Sănătății.

***

Amintim că o publicație pe rețelele de socializare cu privire la alimentația din cadrul Spitalului Clinic Municipal nr. 1 „Gheorghe Paladi” din Chişinău a stârnit scandal zilele trecute. O femeie a publicat o imagine și un mesaj despre mâncarea oferită de instituție. Aceasta a spus că „se gătește atât de prost, din produse atât de rele, încât femeile deseori preferă să rămână flămânde”.

Ulterior, într-o reacție la declarațiile femeii, ministra Sănătății a cerut implicarea primarului capitalei. „Instituția este subordonată orașului”, a menționat Nemerenco.

Boris Gîlca, șeful Direcției Asistență Medicală și Socială din Chișinău, în subordinea căreia se află maternitatea, menționa că municipalitatea s-a autosesizat și a demarat o anchetă internă. Totodată, el spunea că Luminiței Mihalcean, atribuită cu responsabilități de director-interimar, i-a fost solicitată o notă explicativă și un raport detaliat asupra subiectului.

„Calitatea serviciilor medicale, condițiile de spital, dar și alimentarea pacienților trebuie să fie de calitate, fapt indiscutabil”, preciza Gîlcă, adăugând că dacă vor exista neconformități „nu le vom tolera și vom interveni imediat”.

„Totuși amintesc dnei Alei Nemerenco, că alimentarea pacienților în spitale se face direct de Compania Naționala de Asigurări în Medicină (CNAM), instituție aflată în subordinea Guvernului și, cu regret, sub papucul direct al dumneaei – în baza contractelor anuale cu instituția medicală”, adăuga Gîlcă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: