Dragalin: Ședințele de judecată în dosarul lui Ilan Șor se apropie de final; trebuie să vedem dacă avocații britanici nu încalcă sancțiunile
Full Article 5 minutes read

Dragalin: Ședințele de judecată în dosarul lui Ilan Șor se apropie de final; trebuie să vedem dacă avocații britanici nu încalcă sancțiunile

Ședințele de judecată în dosarul lui Ilan Șor sunt pe ultima sută de metri, iar avocații deputatului cercetat penal ar încerca să tergiverseze procesul. este opinia șefei Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției, din 18 ianuarie, a emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Șefa Procuraturii Anticorupție susține că acuzatorii de stat au finalizat demersurile și că ar urma să mai aibă loc două sau trei ședințe de judecată, la etapa dezbaterilor finale, ca mai apoi să fie emisă o soluție.

Vedem că lună de lună, avocații găsesc motive de amânare a ședințelor. Ne dorim o decizie cât mai repede, dar avem legea care trebuie respectată, iar câteodată judecătorii nu pot lua alte decizii, nu au alte opțiuni, pentru că este dreptul la apărare. Dar sper să avem o decizie cât mai curând”, a explicat Veronica Dragalin.

Totodată, Dragalin afirmă că trezește semne de întrebare faptul că un grup de avocați din Marea Britanie au ales să îl reprezinte pe deputatul Ilan Șor, care a fost inclus recent în lista de sancțiuni a Guvernului de la Londra.

„Noi avem un semn de întrebare în acest caz. Marea Britanie a anunțat anterior persoanele care sunt în lista de sancțiuni, inclusiv Ilan Șor, iar astăzi, noi avem o companie de din Anglia care presupunem, primește bani de la Ilan Șor, ca să îl apere? Eu sunt interesată dacă asta nu ar încălca sancțiunile. Cred că noi trebuie să ne interesăm de faptul acesta”, a declarat Dragalin.

***

Ilan Șor a fost condamnat la şapte ani de închisoare, încă în 2017, în prima instanță, pentru rolul jucat în „furtul miliardului” din sistemul bancar, dar procesul în apel trenează. Sentința a fost atacată în instanța de apel. În februarie 2018, dosarul de condamnare a fost transferat la Curtea de Apel Cahul. De atunci au fost convocate zeci de ședințe de judecată, majoritatea dintre ele fiind amânate pe diverse motive.

Liderul Partidului „ȘOR” a fost anunțat în căutare internațională la 30 iulie 2019, după ce la 25 iulie, prin decizia Curții de Apel Cahul, a fost anunțat în căutare națională. În același timp, instanța a emis o încheiere care autorizează un mandat de arestare pe numele parlamentarului. De partea cealaltă, Ilan Șor a acuzat că justiția este controlată de noua guvernare și că este supus unor „fărădelegi cinice”. Fostul primar de Orhei a mai spus că a fost nevoit să se retragă din cauza amenințărilor la care ar fi fost supus atât el, cât și familia și echipa lui.

La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară. Deși nu a recunoscut oficial, Ilan Șor ar fi părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Acesta s-ar afla în Israel.

În noiembrie compania de avocatură americană „Dechert” a anunțat că renunță să-l mai apare în instanțele de judecată pe deputatul fugar, Ilan Șor. Decizia vine ca urmare a sancțiunilor care i-au fost aplicate liderului Partidului „ȘOR” de Guvernul SUA.

Pe 17 ianuarie 2023, compania de avocatură „BCL Solicitors LLP” a anunța că îl va apăra în instanțele de judecată pe deputatul fugar, Ilan Șor. Anunțul a fost în cadrul unei conferințe de presă de către avocatul Shaul David Brazil.

„Am fost însărcinați de domnul Șor să-l consiliem și să-l reprezentăm în cadrul procedurilor sale legale din Republica Moldova, inclusiv în mod special în acuzațiile conținute în rechezitoriu și să ne asigurăm că drepturile omului sunt respectate și protejate. Rolul nostru ar fi de a identifica, combate și de a lua măsuri pentru a contesta încălcările drepturilor sale în temeiul Convenției Europene a Drepturilor Omului și altor tratate internaționale, la care Republica Moldova este parte”, a declarat avocatul Shaul David Brazil.

Judecătorii care instrumentează dosarul lui Ilan Șor au acceptat în proces doi noi avocați ai deputatului fugar Ilan Șor, originari din Marea Britanie. Informația a fost confirmată de Procuratura Anticorupție pe 18 ianuarie.

Sancțiuni britanice pe numele lui Șor

În data de 26 octombrie 2022, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a anunțat sancțiuni față de 21 de persoane și entități cu legături în Republica Moldova. În lista de sancțiuni denumită „Global Magnitsky Act” pentru acte grave de corupție figurează Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin.

Pe 9 decembrie 2022 Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc au fost incluși în lista sancțiunilor de către Guvernul Marii Britanii.

„Umplându-și buzunarele prin corupție și furt, actorii corupți au un efect coroziv asupra comunităților din jurul lor, subminând democrația și lipsind țările de resurse vitale în interes propriu. Ca urmare, peste 2% din PIB-ul global se pierde în fiecare an din cauza corupției”, se arată în comentariul autorităților britanice.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: