„Viața mea așa cum a fost să fie”. Eugen Doga lansează un volum autobiografic
Full Article 3 minutes read

„Viața mea așa cum a fost să fie”. Eugen Doga lansează un volum autobiografic

Miercuri, 22 decembrie, la Librăria din Centru din capitală, va avea loc lansarea volumului autobiografic „Viața mea așa cum a fost să fie”, printr-un dialog dintre maestrul Eugen Doga și Emilian Galaicu-Păun, scriitor, redactor-șef al Editurii Cartier.

„Sper că, după ce veți citi această carte, veți putea să vă plimbați mai liniștit prin cronica virtuală a vieții voastre, care cred că vă va invita în copilărie, la bunii prieteni de demult, în locurile tainice și romantice ale primelor sărutări în care întâmpinați odinioară zorii și primăverile. M-am străduit, în măsura în care e cu putință, să fiu obiectiv, să reproduc multe momente prin negura vremii, care nu se limitează la întorsul filelor calendarului, ci ne mai și atrage în vâltoarea ei și ne revine o luptă grea pentru a ne menține în zona ei de atracție, ca să nu fim aruncați în niciunde”, a declarat maestrul Eugen Doga, potrivit diez.md.

„Viața mea așa cum a fost să fie”. Eugen Doga lansează un volum autobiografic

Eugen Doga s-a născut la 1 martie 1937, în satul Mocra, raionul Râbnița, RASSM (astăzi Republica Moldova).

Copilărie pe timp de război și foame, cu tată ucis în Al Doilea Război Mondial. După absolvirea școlii din sat este admis la Școala de muzică „Ștefan Neaga” (1951-1955) din Chișinău. Urmează apoi Colegiul muzical la violoncel, avându-l profesor pe italianul Pablo Baccini.

După ce a fost paralizată mâna stângă nu a mai putut reveni la violoncel. A început să facă compoziție. Prima piesă, Floare dalbă de livadă (1957), o scrie pentru Maria Bieșu. Urmează Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău (1960-1965), profesor Solomon Lobel.

Debut oficial în 1963 cu un cvartet de coarde. Preocupări vaste, scrie muzică ușoară, pentru film, lucrări camerale, balet, simfonii, piese instrumentale de cameră, romanțe, cvartete de coarde, cântece pentru copii.

Eugen Doga face muzică de film, devenind unul dintre cei mai cunoscuți compozitori din spațiul sovietic și post-sovietic. A scris muzică la peste 200 de filme: Se caută un paznic (Ivan Turbincă),  Nunta la palat, Singur în fața dragostei, Zece ierni pe o vară, Explozie cu efect întârziat, Durata zilei, Casă pentru Serafim, Lăutarii, O șatră urcă la cer, Gingașa și tandra mea fiară, , Anna Pavlova, Patul lui Procust ș.a..

Realizează coloana sonoră a peliculelor pentru copii:Capra cu trei iezi, Maria Mirabela , serialul Guguță ș.a. A semnat muzica pentru spectacolele: Radu Ștefan, întâiul și ultimul, Pe un picior de plai, Păsările tinereții noastre, Sfânta sfintelor,  baletele Luceafărul și Venancia ș.a.

În 1973, cu piesa sa „Orașul meu” (Cîntec despre orașul meu), Eugen Doga a lansat-o pe Sofia Rotaru. Anastasia Lazariuc și Nadejda Cepraga s-au lansat, de asemenea, cu piesele lui Doga.

În anul 1972 a primit Scoica de Argint la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian pentru muzica din filmul Lăutarii, iar în 1976, Scoica de Aur, pentru coloana sonoră a filmului O șatră urcă la cer (Șatra).

Eugen Doga a fost decorat cu înalte distincții de stat ale Republicii Moldova, României, URSS, Federației Ruse, SUA

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: