Vicepremierul Oleg Serebrian, nominalizat la Premiul UE pentru literatură cu romanul „Pe contrasens” 
Full Article 3 minutes read

Vicepremierul Oleg Serebrian, nominalizat la Premiul UE pentru literatură cu romanul „Pe contrasens” 

Romanul „Pe contrasens” al vicepremierului moldovean pentru Reintegrare Oleg Serebrian, apărut la o editură din Chișinău, este pe lista scurtă a Premiilor Uniunii Europene pentru Literatură (PUEL), ediția 2022, din partea României.

Înființat în 2009 la inițiativa Comisiei Europene și finanțat prin programul Europa Creativă, Premiul Uniunii Europene pentru Literatură urmărește să sprijine prozatoarele și prozatorii în curs de afirmare („outstanding emerging fiction writers”), atrăgând atenția deopotrivă asupra lor și asupra diversității culturale a Uniunii.

În 2022, fiecare țară din UE este invitată, până la data de 15 februarie, să nominalizeze un prozator sau o prozatoare emergent/ă.

Juriul final (compus din șapte jurați europeni, selectați de Consorțiul Premiului European pentru Literatură) va face publică lista scurtă a nominalizărilor naționale în 1 martie. Laureatul/a va fi anunțat/ă în 21 aprilie.

Republica Moldova nu are nominalizări la această ediție. Anul trecut juriul din Republica Moldova a nominalizat două romane („Pe contrasens” nu era pe lista nominalizărilor), respinse de juriul PUEL.

În 2019 PUEL, pentru România, a fost acordat romanului Grădina de sticlă, de Tatiana Țîbuleac, apărut, de asemenea, la Editura Cartier.

„Pe contrasens” este al treilea volum (după Cântecul mării și Woldemar) dintr-o saga istorică și psihologică care urmărește evenimentele cele mai importante din secolul XX, dar și a unei familii de nobili bucovineni von Randa, care își trăiesc viața în Austro-Ungaria, în România Mare și în URSS. Romanul își are în mare parte acțiunea în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, în Germania, acolo unde eroul principal, Alex von Randa își face studiile, mai întâi la prestigioasa Universitate din Göttingen, apoi este angajat în calitate de inginer constructor de rachete la unul din cele mai secretizate obiecte ale Germaniei naziste de la Peenemünde.

Oleg Serebrian este scriitor, istoric, politolog şi diplomat. Din 2013 este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Pentru activitatea academică și publicistică a fost decorat de președintele român Emil Constantinescu cu Ordinul Național „Steaua României” (2000) și de președintele francez François Hollande cu Ordinul Național de Merit (2015). În anul 2012, pentru romanul Cântecul mării (Ed. Cartier, 2011), a fost distins cu premiul special al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

Pe data de 19 ianuarie curent, Oleg Serebrian a fost numit în funcția de vicepremier responsabil pentru reintegrare.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: