Vicepreședintele CSJ, Tamara Chișcă-Doneva, a fost suspendată din funcție. Cine va asigura interimatul?
Full Article 2 minutes read

Vicepreședintele CSJ, Tamara Chișcă-Doneva, a fost suspendată din funcție. Cine va asigura interimatul?

Vicepreședinta Curții Supreme de Justiție (CSJ), Tamara Chișcă-Doneva, care exercita și interimatul funcției de președinte, a fost suspendată din funcție. Dorel Musteață, președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a propus revocarea din funcție a judecătorului Tamara Chișcă-Doneva. Propunerea a fost susținută de ceilalți membri ai Consiliului.

În locul, Tamarei Chișcă-Doneva a fost numită Svetlana Filincova.

Revocarea judecătorului a fost pusă pe ordinea de zi pe 15 aprilie, de Musteață. El a propus să fie discutată întrebarea fără presă. Revenind din ședința închisă, Musteață a anunțat că CSM a decis revocarea Tamarei Chișcă-Doneva din funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție.

Ea va continua să lucreze judecător. Musteață a subliniat că Tamara Chișcă-Doneva este acuzată într-un dosar penal. El a mai menționat că Doneva a fost suspendată până la o decizie definitivă.

De menționat că Tamara Chișcă-Doneva lucrează ca judecător din 1987, din 2003 – ca judecător la Curtea Supremă de Justiție. Din 2005 până în 2020, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a găsit Moldova vinovată de 14 ori în cauze examinate de un complet de judecători, printre care era și Chișcă-Doneva. Printre cauzele examinate se numără și „dosarul Gemenii”, în care Republica Moldova a plătit 70 de milioane de lei.

În vara anului 2020, Chișcă-Doneva a câștigat concursul pentru funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, organizat de CSM.

Recent, procurorii au bătut la ușa casei judecătoarei de la Curtea Supremă de Justiție. Procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Centrului Național Anticorupție și ai Serviciului de Informații și Securitate au efectuat percheziții la biroul, domiciliul și automobilul magistratului, vizat în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul îmbogățirii ilicite.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: