Vicepreședintele SUA: „Un atac asupra unui membru NATO este unul asupra întregii alianțe”
Full Article 3 minutes read

Vicepreședintele SUA: „Un atac asupra unui membru NATO este unul asupra întregii alianțe”

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, aflată în prima sa vizită în România le-a mulțumit cetățenilor români în numele SUA, pentru „generozitate și curajul extraordinar” arătate față de refugiații ucraineni. De asemenea, a reafirmat atașamentul SUA față de aplicarea articolului 5 din tratatul NATO, menționând că „un atac asupra unui membru NATO e un atac asupra întregii alianțe”

„Toată lumea a văzut cum ați primit refugiații ucraineni. Azi am reafirmat tăria relației dintre SUA și România. Angajamentul SUA față de articolul 5 e de nezdruncinat. Un atac asupra unui membru NATO e un atac asupra întregii alianțe. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a declarat  Kamala Harris, în conferința de presă comună susținută cu președintele român Klaus Iohannis, vineri, la Palatul Cotroceni, citată de Radio Europa Liberă.

Al doilea cel mai puternic om din SUA a spus că se află la București pentru a reafirma angajamentul Statelor Unite față de securitatea României, unde au trimis de curând 1.000 de militari pentru suplimentarea flancului estic.

„Am luat decizii în Congres pentru un ajutor de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina. Am fost profund mișcată de ceea ce mi-ați relatat în legătură cu refugiații din Ucraina. Suntem alături, SUA și România, pentru a face ce e nevoie din punct de vedere umanitar. 4 miliarde de dolari din totalul de 13 miliarde de dolari aprobați de Congres pentru Ucraina merg direct pentru asistența umanitară”, a spus Kamala Harris.

Întrebată de jurnaliști cu privire la suplimentarea de trupe pe teritoriul României, despre care președintele Iohannis a vorbit de două ori în decursul conferinței de presă, Kamala Harris a spus că nu poate „specula”.

„SUA au o prezență continuă și rotativă în România. Ultima oară am trimis 1.000 de trupe. Așa cum românii știu, este o situație în dinamică și noi analizăm zilnic nevoile din regiune. În ce privește viitorul comportament al lui Putin, nu pot specula. Dar suntem clari că un atac asupra un stat membru e un atac asupra tuturor”, a spus Harris.

„Pot să subliniez că nu avem date care indică că România ar fi țintită prin vreo agresiune”, a completat și președintele Iohannis.

Kamala Harris, a ajuns la Bucureşti, în jurul orei 13.15, în prima sa vizită în România de la preluarea mandatului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: