(VIDEO) Andrei Spînu, despre reconectarea consumatorilor la energie electrică: „Ieri a fost mult mai grav”
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Andrei Spînu, despre reconectarea consumatorilor la energie electrică: „Ieri a fost mult mai grav”

Vicepremierul Andrei Spînu informează că cifra consumatorilor, care încă nu au fost reconectați la energie electrică, este sub 2%. Totodată, ministrul susține că ieri condițiile meteorologice au complicat conectarea. Declarațiile au fost făcute astăzi, 24 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă. 

„Sub 2 procente, în jur de 5000 de consumatori care nu au fost reconectați. Aceasta era informația de dimineață, dar cifra se schimbă. (…) Este adevărat că sistemul nostru energetic s-a deconectat automat pentru a proteja întreaga rețea. Ieri a fost un pic sau chiar mult mai grav, ținând cont că a fost bombardată și infrastructura energetică din regiunea Odesa, care este mai aproape și mai conectată cu țara noastră. În momentul când a scăzut frecvența în rețeaua de transport a funcționat automat sistemul de protecție a liniei și s-a deconectat întreg sistemul de transport care a dus la deconectări masive.

Nu au fost bombardate, mă refer fizic, linia de interconectare Isaccea sau alte linii de pe teritoriul Republicii Moldova. A urmat o perioadă de câteva ore, până când colegii de la Moldelectrica împreună cu distribuitorii au trebuit să stabilizeze frecvența în rețele și încet să conecteze fiecare linie ca energia să poată să ajungă la fiecare cetățean”, a informat Spînu.

Totodată, vicepremierul menționează că ieri a durat mai mult conectarea din cauza ploii, întrucât echipele mobile care se deplasau la fața locului trebuiau să asigure măsuri suplimentare de siguranță pentru a reuși să conecteze toată lumea.

Amintim că este pentru a doua oară când o mare parte din localitățile Republicii Moldova rămân în întuneric din cauza bombardamentelor lansate de armata rusă asupra obiectivelor de infrastructură energetică din Ucraina. Pentru prima oară, s-a întâmplat pe 15 noiembrie, iar pentru a doua oară – pe 23 noiembrie.

Serviciile operatorilor de telefonie Moldcell, Orange și Moldtelecom au fost parțial sau total indisponibile.

Șefa statului Maia Sandu a venit cu un mesaj și a menționat că, oricât de greu ar fi acum, „singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”.

Președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că războiul Federației Ruse în Ucraina afectează direct țara noastră, iar premierul Natalia Gavrilița a subliniat că „războiul este aproape”.

Ministrul Afacerilor Externe Nicu Popescu l-a convocat pe ambasadorul rus Oleg Vasnețov pentru a discuta despre situația creată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: