(VIDEO/AUDIO) „Pe mâine să aduci 90 de oameni, fix ca duminica trecută”. Poliția a publicat interceptări din dosarul privind dezordini în masă
Full Article 4 minutes read

(VIDEO/AUDIO) „Pe mâine să aduci 90 de oameni, fix ca duminica trecută”. Poliția a publicat interceptări din dosarul privind dezordini în masă

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a publicat interceptări, dar și filmări realizate cu camera ascunsă, precum și altele realizate în timpul perchezițiilor și protestelor organizate de Partidul „ȘOR”. Acestea au legătură cu perchezițiile desfășurate pe 4 noiembrie la Bălți, Chișinău, Drochia și Ungheni. Potrivit oamenilor legii, acestea s-au desfășurat într-un dosar privind pregătirea dezordinilor în masă, în perioada 18 septembrie și 16 octombrie 2022.

În înregistrări sunt surprinse mai multe discuții dintre sportivi care ar fi avut menirea să adune tineri cu constituție atletică, pentru a organiza provocări în timpul protestelor. Aceștia discută despre sumele de bani promise și se plâng că nu reușesc să adune un număr mai mare de persoane, întrucât mulți ar refuza să se implice. În discuții sunt menționate și „corturile” instalate de susținătorii Partidului „ȘOR”.

„M-a sunat Pașa. Mi-a spus pe mâine să aduci 90 de oameni, fix ca duminica trecută. Fix ca duminica trecută, știi ce a fost duminica trecută. La ora 2:00, tot de unde am pornit duminica trecută”, se spune în una dintre interceptări.

În alta, interlocutorii vorbesc despre suma de „100” pentru participarea la manifestații, nefiind precizată valuta la care se face referință.

„Toți m-au refuzat, nu știu cine dă mai scump. Cât le dă? Le dă 100, s-a găsit cineva acolo. Toți refuză. Măcar 10-15 să fi adunat”, se aude în altă înregistrare.

Amintim că procurorii au anunțat că au atribuit statut de bănuit față de opt persoane și au ridicat 380.000 lei în timpul perchezițiilor din 4 noiembrie. PCCOCS are bănuieli că banii ridicați au fost acumulați din activități ilicite.

„Aceștia ar fi urmat să fie folosiți pentru recrutarea, organizarea, transportarea și remunerarea persoanelor instigate spre implementarea acțiunilor de dezordine în masă”, comunică Procuratura.

Suplimentar, în cadrul perchezițiilor au fost ridicate înscrisuri de ciornă cu liste de persoane care conțin contacte telefonice, inclusiv anumite sume indicate, care se prezumă a fi sume bănești achitate în scopul înfăptuirii infracțiunii cercetate. Mai mult, au fost ridicate înscrisuri care relevă crearea unor pseudo autorități menite să uzurpeze puterea de stat.

Cele opt persoane bănuite, dintre care două femei, au vârstele cuprinse între 23 și 41 ani și sunt domiciliate în municipiile Bălți, Chișinău și raioanele Drochia și Ungheni.

Femeile sunt cercetate pentru că ar fi întreprins acțiuni de pregătire a dezordinilor în masă, care vizau inclusiv transportarea din diferite regiuni ale țării în Chișinău, a mai multor persoane, în special tineri cu o constituție atletică a corpului, printre care și anterior condamnați, instigați să comită noi infracțiuni și ilegalități.

Tinerii, potrivit procurorilor, ar fi fost cooptați în vederea opunerii rezistenței violente față de oamenii legii care asigură ordinea publică.

Mai mult, printre bănuiți se regăsesc și persoane care aveau și rolul de identificare a angajaților din poliție, care asigurau ordinea publică la proteste, pentru ca să-i intimideze și discrediteze. În ceea ce privește alte roluri în cadrul grupului criminal organizat, acestea țineau de racolarea persoanelor care să participe la destabilizări.

Potrivit legii, infracțiunea investigată se pedepsește cu închisoarea pentru un termen de la 4 la 8 ani închisoare.

Ce spune Partidul „ȘOR”

De menționat că astăzi Marina Tauber, în cadrul unei manifestații, a anunțat că oamenii legii au efectuat percheziții la președintele raionului Orhei Dinu Țurcanu, precum și la mai mulți activiști ai Partidului „ȘOR”.

Într-un comunicat de presă, emis astăzi, reprezentanții Partidului „ȘOR” au declarat că guvernarea „a fabricat, peste noapte, un nou dosar și anume „pentru pregătirea dezordinilor în masă””.

„Comunicăm că, în momentul de față, 8 reprezentanți ai Partidului „ȘOR” sunt reținuți în mod abuziv, 3 lideri locali sunt deținuți în Penitenciarul 13, 20 de persoane, dintre care 17 sunt președinți de organizații teritoriale, se află în arest la domiciliu. În cazul altor 3 persoane a fost aplicat control judiciar”, a declarat partidul.

Reprezentanții Partidului au mai adăugat că „campania de hărțuire și intimidare a opoziției continuă” – „fiind organizate noi percheziții ilegale”.

***

Amintim că, începând cu 18 septembrie, Partidul „ȘOR” desfășoară proteste în centrul capitalei. Formațiunea politică condusă de deputatul cercetat penal pentru acte de corupție Ilan Șor solicită demisia președintei țării și a actualei guvernări. În zilele de duminică, în Chișinău sunt organizate manifestații de amploare.

Menționăm că, percheziții au avut loc și pe 2 noiembrie, la sediul central al Partidului „ȘOR” din Chișinău. Atunci au fost confiscate 321 700 lei. Banii ar fi fost destinați pentru plata neoficială a salariilor, achitate în plic angajaților partidului din partea grupului criminal organizat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: