VIDEO Băiat cu dizabilități, adus de mama sa la ședința CMC: „uitați-vă la el”. Consilier: „Un show de prost gust”
Full Article 4 minutes read

VIDEO Băiat cu dizabilități, adus de mama sa la ședința CMC: „uitați-vă la el”. Consilier: „Un show de prost gust”

Mama unui băiat cu dizabilități, pe care îl îngrijește în calitate de asistent personal, a venit la ședința Consiliului Municipal Chișinău (CMC) din 8 februarie, împreună cu fiul său aflat în scaun cu rotile. Femeia susține că a dorit să atragă, astfel, atenția consilierilor asupra problemei asistenților personali din capitală, care riscă să fie concediați sau să rămână fără 50% din salariu. Femeia a intervenit în timp ce consilierii se aflau în procedură de vot, urmare a propunerii președintei fracțiunii PAS, Zinaida Popa, care a cerut audierea șefului Direcției asistență socială, Vladimir Bolocan.

Fracțiunea PAS a propus în debutul ședinței CMC din 8 februarie a șefului Direcției asistență socială, Vladimir Bolocan. Propunerea a fost dezbătută pe tonuri ridicate, mai bine de 20 de minute, în consiliu.

La un moment dat, pentru a-și cere dreptate, în fața consilierilor a ieșit mama și copilul său cu dizabilități. Aceasta le-a cerut consilierilor să abordereze problemele asistenților sociali în ședință. „Nouă politică nu ne trebuie. Uitați-vă cum este el”, a spus mama tânărului cu nevoi speciale.

„Ei (nr. red: Zinaida Popa) spuneți-i, nu mie. La dânsa asta, la dânsa”, i-a spus președintele ședinței, consilierul municipal Corneliu Pîntea femeii. „Uită-te atent la el, ce te uiți la mine?”, a continuat Pîntea către Popa, în timp ce băiatul s-a dat jos din cărucior, târându-se pe podeaua sălii de ședințe.

„Dumneavoastră nu susține ca să examinăm deciziile ilegale ale șefului direcției asistență socială. Dvs. nu susțineți, eu susțin”, a răspuns, în replică, Zinaida Popa.

Consilierii municipali au calificat cele întâmplate drept un „show”, pus la cale de fracțiunea PAS.

„Chiar nu este frumos ce se întâmplă acum în sală. Eu înțeleg că majoritatea, chiar și colegii de la PAS, înțeleg că ceea ce se face aici este un show de prost gust. Aduceți oameni care chiar nu ar trebui să fie aici. Eu înțeleg problemele tuturor. Dacă vreți să mergem pe ordinea de zi, dați-ne voie să lucrăm”, a mai spus Pîntea.

„Scopul vostru este să faceți show, dar aveți stimă pentru consiliu”, a spus, la rândul său, consilierul MAN Grigore Bejenaru.

Fracțiunea socialiștilor a propus, pe de altă partea, audierea lui Bolocan la următoarea ședință a CMC.

„Ce se întâmplă astăzi este utilizarea oamenilor în scopuri politice”, a spus socialistul Alexandr Odințov.

În cele din urmă, după zeci de minute de discuții, propunerea PAS a fost respinsă. Pentru audierea lui Bolocan au votat, așadar, 20 de consilieri municipali, 29 s-au abținut, iar un consilier a votat împotrivă.


***

Precizăm că mai mulți asistenți sociali din capitală riscă să fie concediați, iar cei rămași să primească un salariu cu 50% mai mic. Primăria a justificat decizia prin resursele insuficiente din bugetul municipal și a acuzat, la rândul său, guvernarea că a provocat situația prin refuzul de a plăti salariile asistenților sociali din bugetul de stat.

În ajun, asistenții personali din capitală au spus că sunt gata să vină la ședința de azi a CMC cu persoanele cu dizabilități pe care le îngrijesc, dacă municipalitatea nu va include pe ordinea de zi a ședinței subiectele care vizează problemele cu care aceștia se confruntă. Mai mult, aceștia au declarat că sunt gata să sesizeze ambasadele acreditate în Moldova și chiar să ajungă în instanță, dacă consilierii municipali nu îi vor auzi. Detalii – AICI.

Menționăm că, în prezent, un asistent personal primește un salariu de circa 3100 de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: