VIDEO BCS cere întărirea statutului de neutralitate al Moldovei. PAS îi îndeamnă să-i solicite lui Putin retragerea trupelor ruse
Full Article 3 minutes read

VIDEO BCS cere întărirea statutului de neutralitate al Moldovei. PAS îi îndeamnă să-i solicite lui Putin retragerea trupelor ruse

În cadrul ședinței din 15 decembrie a Parlamentului, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a îndemnat organele statutului Republicii Moldova să întreprindă toate măsurile pentru fortificarea statutului de neutralitate și recunoașterea lui la nivel internațional. La rândul său, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihail Druță, i-a îndemnat pe comuniști și socialiști care „dacă doresc sincer să apere statutul de neutralitate” să elaboreze o declarație, în care să ceară în fața Dumei de Stat a Rusiei și președintelui rus retragerea trupelor de pe teritoriul Moldovei. 

Socialistul Vasile Bolea a comunicat la ședința Parlamentului că luni, 12 decembrie, când se adoptau bugetele de stat, la nivel internațional era sărbătorită Ziua internațională a neutralității.

„Cu acest prilej, salutăm această zi și îndemnăm organele de stat ale Republicii Moldova să întreprindă toate măsurile privind fortificarea statutului de neutralitate a Republicii Moldova și recunoașterea lui la nivel internațional”, a comunicat Bolea.

De cealaltă parte, deputatul PAS Mihail Druță a comunicat: „Voi da dovadă de lipsă de modestie și voi anunța toți colegii că în 1999-2001, eu am elaborat un proiect cu privire la neutralitatea Republicii Moldova în contextul expansiunii NATO. Și ar fi de povestit foarte mult”.

„În calitate de sfat, de îndemn, pentru colegii noștri – fracțiunea Comuniștilor și Socialiștilor dar și a deputatului neafiliat, eu vreau să zic următoarele: cel mai mare pericol în prezent pentru neutralitatea Republicii Moldova dar și pentru securitatea noastră națională sunt trupele militare sovietice, devenite între timp trupe militare ale Federației Ruse care se află pe teritoriul Republicii noastre în bază nelegitimă, nejustificată”, a adăugat deputatul PAS.

Astfel, el i-a îndemnat pe deputații BCS să elaboreze o declarație.

„Dacă noi sincer dorim să apărăm statutul de neutralitate, stimați colegi comuniști și socialiști eu vă îndemn să faceți o declarație, pentru început, în care să cereți în fața Dumei de Stat, președintelui Rusiei, și a tuturor autorităților abilitate ale Federației Ruse să retragă de pe teritoriul Republicii Moldova imediat, total și necondiționat, trupele sale de ocupație”, a comunicat Druță.

La rândul său, președintele Parlamentului Igor Grosu a precizat: „Corectă remarcă. Haideți să scoatem trupele și armamentul și după asta o să vedeți cât de neutri o să devenim noi. Și mai neutri”.

În septembrie 2022, consilierul Maiei Sandu în domeniul apărării și securității naționale, Dorin Recean, a spus că Republica Moldova nu mai poate miza doar pe statutul de neutralitate, în contextul în care Rusia a invadat Ucraina la începutul acestui an, provocând un război la granița cu Moldova. Recean a declarat că este important ca Moldova să își dezvolte capacitățile de apărare, în contextul riscurilor de securitate care planează asupra țării noastre.

Pe 29 septembrie, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a precizat că respectă neutralitatea constituțională a Republicii Moldova. O declarație în acest sens a fost făcută de locțiitorul asistentului secretarului general NATO pe afaceri politice și politică de securitate, Javier Colomina, în cadrul unei întrevederi cu ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

În noiembrie 2022, presa din România a întrebat-o pe Maia Sandu dacă ar fi dispusă Republica Moldova să renunțe la neutralitatea sa. „E nevoie de sprijin popular”, a comunicat Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: