VIDEO „Când vă dați demisia?” Întrebarea care l-a luat prin surprindere pe Ciucă, la Chișinău
Full Article 4 minutes read

VIDEO „Când vă dați demisia?” Întrebarea care l-a luat prin surprindere pe Ciucă, la Chișinău

Premierul român Nicolae Ciucă, aflat la Chișinău, a fost întrebat când își va da demisia. Întrebarea a fost din partea unei jurnaliste de la Euronews România. Oficialul de la București a spus că nu planifică să demisioneze. „Am primit un mandat, am să predau un mandat”, a evidențiat Ciucă. 

În cadrul unor declarații de presă la Chișinău, alături de premierul Dorin Recean, Ciucă a fost întrebat când își va da demisia „pentru a face posibilă rotativă guvernamentală”.

„Atât dumneavoastră cât și domnul Boloș ați declarat că e prioritară cererea de plată numărul 3 despre care știm că există niște întârzieri. În același timp, partenerul dumneavoastră de coaliție Marcel Ciolacu spune că nu este de acord ca rotativă să se facă mai târziu de luna iunie. Așadar ce e prioritar: cererea de plată numărul 3 sau amânați rotativa?”, a întrebat jurnalista de la Euronews România.

„Rocada urmează să se petreacă așa cum am susținut de fiecare dată conform protocolului semnat în momentul constituirii coaliției. Aș nuanța un pic în sensul în care nu o să-mi dau demisia pentru că am primit un mandat, am să predau un mandat. Am primit mandatul de la președintele României, atunci când va veni timpul voi preda mandatul președintelui României”, a declarat Ciucă, la Chișinău.

 

Cu referire la chestiunile legate de cererea de plată, premierul român a spus: „Am prezentat și ieri în deschiderea ședinței de Guvern pentru că mi se pare că normal ca cetățenii să știe întreg parcursul procesului prin care banii europeni, au fost o serie de elemente care au trebuit reglate, am avut suficient spațiu să putem să reglăm aceste chestiuni care au fost legate de legea decarbonării, de legea avertizărilor, de celelalte elemente de clarificare venite din partea comisiei și am considerat foarte normal acest dialog. Este important să clarificăm pentru că este vorba de foarte mulți bani, pentru că vorbim de miliarde de euro”.

El a adăugat că a stabilit pe 22 martie în ședința de Guvern că „până la sfârșitul acestei săptămâni toate elementele legate de cererea de plată numărul 2 vor fi închise”.

„În ceea ce privește cererea de plată numărul 3, sigur ea este în derulare de cu mai mult timp în urmă. Sunt câteva jaloane care sunt încă neclarificate, nu suntem în întârziere. Vreau să spun că la nivelul Uniunii Europene sunt doar 6 sau 7 țări care au depus cererea de plată numărul 2, România este una dintre ele și urmează să primim aprobarea. Același parcurs vom avea și cu cererea de plată numărul 3. (…) Ca atare consider că nu suntem în întârziere cu cererea de plată”, a conchis oficialul român.

***

Menționăm că România beneficiază de o alocare de 29,18 miliarde euro pentru implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), din care granturi în valoare de aproximativ 14,24 miliarde euro și împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde euro. De la startul implementării și până la finalul lui 2022, România și-a asumat îndeplinirea a 151 de ținte și jaloane.

În ianuarie, Comisia Europeană a avertizat că sunt probleme care trebuie rezolvate până la deblocarea banilor din PNRR, tranșa a doua. Tranșa a doua este de 3,2 miliarde de euro.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, pe 22 martie, că până săptămâna viitoare urmează să fi luate măsurile pentru îndeplinirea tuturor jaloanelor asumate în vederea aprobării cererii de plată numărul 2 din PNRR.

Libertatea.ro scrie că acordul politic care stă la baza actualei coaliții de guvernare prevede că Nicolae Ciucă va fi șeful Guvernului până pe 25 mai 2023, iar la rotație se vor schimba atât premierul, cât și miniștrii transporturilor, proiectelor europene, finanțelor și justiției.

Pe 22 martie, ministrul român al Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a declarat că România are nevoie de stabilitate financiară şi, ca urmare, o rotativă guvernamentală ar trebui să se producă după depunerea cererii de plată numărul 3 din PNRR, care are ca termen luna iunie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: