(VIDEO) Ce se va întâmpla cu alegerile bașcanului Găgăuziei, dacă starea de urgență se prelungește? Răspunsul lui Recean
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Ce se va întâmpla cu alegerile bașcanului Găgăuziei, dacă starea de urgență se prelungește? Răspunsul lui Recean

Starea de urgență nu va afecta desfășurarea alegerilor bașcanului Găgăuziei. Precizările au fost făcute de către premierul Dorin Recean, în cadrul ședinței Parlamentului din 30 martie.

În timpul sesiunii de întrebări și răspunsuri a prim-ministrului în plenul Parlamentului, acesta a menționat că starea de urgență nu va afecta alegerile din UTA Găgăuzia.

„Avem dovadă că desfășurarea alegerilor preconicate în Găgăuzia, la sfârșitul lunii aprilie, vor avea loc fără niciun impediment. Noi nu ne dorim ca prin instrumentul stării de urgență să împiedicăm exercitarea unor drepturi sau libertăți fundamentale, dimpotrivă măsurile luate zn cadrul CSE au vizat gestionarea crizei umanitare și a crizei energetice, precum și a amenințărilor hibride”, a menționat Dorin Recean.

Speakerul Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că au fost create „toate condițiile pentru ca în aprilie, atunci când sunt preconizate alegerile în UTAG să poată avea alegerile liber, conform legislației Republicii Moldova”.

***

Amintim că alegerea bașcanului Găgăuziei va avea loc pe 30 aprilie. Actuala bașcană, Irina Vlah, a ocupat această funcție două mandate la rând și, în consecință, nu va putea candida.

Recent, deputații din cadrul Adunării Populare a Găgăuziei au coborât pragul electoral pentru alegerea bașcanului. Legislația actuală obligă ca cel puțin jumătate din alegători să participe la vot. Acum alegerile vor fi considerate valabile dacă în primul tur al scrutinului vor vota o treime din cetățeni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: