VIDEO Ceban acuză guvernarea de „tentativă de atac raider” asupra Apă Canal, de la care se pretinde suma de 12 mln lei
Full Article 3 minutes read

VIDEO Ceban acuză guvernarea de „tentativă de atac raider” asupra Apă Canal, de la care se pretinde suma de 12 mln lei

Primarul capitalei Ion Ceban acuză guvernarea de „tentativă de atac raider asupra unor întreprinderi din Chișinău”. Edilul a susținut o conferință de presă în dimineața de 9 decembrie. Acesta a declarat că s-ar pretinde un prejudiciu de 12 mln de lei de la „Apă Canal Chișinău”, în gestiunea căreia se află stația de epurare, iar această sumă ar duce la falimentarea întreprinderii.

„S-au gândit că dacă mă atacă pe mine vor fi criticați de oameni și vor fi luați în furci și au schimonosit un plan întreg ca să atace instituții și angajații Primăriei și să scurgă bani din bugetul municipal. Au departamente întregi în servicii și se gândesc cum să atace Primăria”, a declarat Ceban.

Edilul s-a referit la situația de la stația de epurare, aflată în gestiunea întreprinderii „Apă-Canal Chișinău”. Potrivit acestuia:

– 17 august 2021, de către Centrul de Sănătate publică au fost preluate probe din râul Bîc, aproape de stația de epurare;

– 26 august, în adresa „Apă Canal Chișinău” a parvenit scrisoarea despre depistarea salmonellei;

– 8 septembrie, în baza sesizării Centrului de Sănătate Publică au fost preluate probe la stația de epurare de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului;

– 29 noiembrie, Apă Canal a primit citație, precum să au fost depistate depășiri la azotul de amoniu;

– 7 decembrie, reprezentanții Apă Canal s-au prezentat, conform citației, la Inspectoratul pentru Protecția Mediului

„Verbal, i-au informat despre prejudiciul de 12 mln de lei, care trebuie să fie achitat de Apă Canal acestei guvernări. Pe 14 decembrie, urmează să se prezinte șeful stației de epurare pentru a i se înmâna procesul verbal și prejudiciul”, susține Ceban.

Edilul susține că este nevoie de investiții mari în întreprinderea Apă Canal, iar pentru că instituția este de importanță strategică, trebuie să fie garant autoritatea centrală, inclusiv financiar.

„Stimați reprezentanți ai instituțiilor de mediu, dacă anterior ați tot solicitat, la nivel național, să debranșăm agenții economici de la serviciile publice de apă și canalizare, noi putem lua o astfel de decizie – începând cu ziua de azi să debranșăm acei agenți economici, unde normele de devărsare sunt depășite. Și toată economia R. Moldova va fi pusă pe brânci. Dacă acești „fraieri” de la guvernare vor să delapideze nu doar cu 12 mln întreprinderea, nu vom avea altă soluție decât să facem acest lucru. Iar problema de construire a stațiilor de pre-epurare trece la Dvs, guvernare, nu la municipalitate”, a anunțat Ceban.

Edilul a precizat că va fi creată o comisie internă la nivel municipal pentru a investiga cazul. De asemenea, autoritățile își rezervă dreptul de a ataca în judecată decizia „de falimentare a întreprinderii Apă Canal”. Ion Ceban a precizat că va reveni cu detalii despre situația de la o „altă întreprindere strategică”.

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) nu a comentat deocamdată acuzațiile lui Ion Ceban. Nici reprezentanții Guvernului nu au comentat declarațiile.

Pe 13 septembrie, Ion Ceban a declarat că ar fi fost informat de către foști angajați ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) despre posibile sabotări din partea autorităților centrale. Mai exact, potrivit edilului, s-ar urmări provocarea intenționată a apariției mirosului neplăcut de la stația de epurare. Declarația a provocat ironii pe rețelele de socializare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: