(VIDEO) „Cei care acceptă poate vor fi iertați”. Un deputat PAS, despre dialogul cu Tiraspolul
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) „Cei care acceptă poate vor fi iertați”. Un deputat PAS, despre dialogul cu Tiraspolul

Deputatul PAS, Oazu Nantoi, consideră că autoritățile de la Chișinău nu trebuie să soluționeze conflictul transnistrian prin dialogul cu Tiraspolul, deoarece „ acest regim nu are drept la existență”. Declarațiile au fost făcute pe 23 decembrie la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova. 

UPDATE 13:00 „Declarațiile făcute de domnul Oazu Nantoi nu au fost coordonate cu partidul. Chișinăul este determinat să obțină reintegrarea țării pe calea diplomatică și a dialogului”, a precizat serviciul de presă al Partidului Acțiune și Solidaritate.

„Eu nu consider că așa zisul conflict transnistrian trebuie soluționat în baza dialogului cu Tiraspolul. Nu. Chișinăul împreună cu partenerii trebuie să elaboreze un plan de acțiuni și să-l pună pe masă. Cei care acceptă poate vor fi iertați, iar cei care nu – nu au decât să plece. Aici nu ne jucăm de-a negocierile, deoarece acest regim nu are drept la existență”, a declarat Oazu Nantoi în cadrul emisiunii.

Totodată, deputatul PAS s-a expus și cu privire la UTA Găgăuzia. Nantoi consideră că guvernările de la Chișinău au ignorat această problemă.

„Cât privește UTA Găgăuzia, eu sunt de acord că guvernările de la Chișinău au ignorat această problemă. Da, este o problemă. Își aduceau aminte doar în campaniile electorale, când încercau să obțină voturi de acolo. E vorba de așa zisele partide de stânga. Dar, vreau să vă spun că actuala guvernare are o viziune foarte critică în ceea ce privește acest statut, care din nefericire este fixat și în Constituție. Dar, oricum PAS dispune de 63 de voturi, ceea ce este suficient pentru a introduce modificări în legea din 23 decembrie 1994, care a fost votată în Parlamentul Republicii Moldova cu privire la statutul juridic al acestei autonomii. Trebuie de mers pe direcția formulării foarte clare a competenților acestei autonomii”, a precizat Nantoi.

Oazu Nantoi spune că în regiune trebuie marginalizați acei pretinși radicali.

„Noi pornim de la ideea Constituției Republicii Moldova, stat unitar, indivizibil, iar la Comrat pe lângă faptul că la mitinguri se chema armata rusească, dar ei vorbesc despre autonomia gagăuză ca despre statalitatea poporului găgăuz. Fraților, hai să ne clarificăm. Dacă tu vrei să-ți păstrezi limba, identitatea, cultura – asta e o poveste, dar dacă tu vrei să faci „матрёшка” rusească din Republica Moldova, aici Chișinău trebuie să aibă o poziție clară, tranșantă fără complexe de inferioritate în fața unui grup de țipălăi, care umblă cu tot felul de idei năstrușnice și consideră că limba rusă este dreptul lor suveran, uitând limba maternă și impunând limba rusă întregii societăți moldovenești. Aici se cere o abordare foarte clară, bazată pe Constituția Republicii Moldova, pe niște valori foarte clare. Trebuie marginalizați acei pretinși radicali și de menținut dialog cu partea sănătoasă, pragmatică a concetățelor noștri din UTA Găgăuzi. Trebuie de mers pe calea transformării acestei autonomii într-un element organic al statalității Republicii Moldova și nu într-un element de șantaj al Chișinăului, realizat de Federația Rusă prin agentura sa de la Comrat”, a adăugat el.

NM a solicitat o reacție de la serviciul de presă al Partidului Acțiune și Solidaritate, care a precizat că „declarațiile făcute de domnul Oazu Nantoi nu au fost coordonate cu partidul”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: