(VIDEO) Chișinăul rămâne fără apă la robinete? Grosu: „Nu vom permite ca un exponent al Kremlinului să șantajeze 1 mln de cetățeni”
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Chișinăul rămâne fără apă la robinete? Grosu: „Nu vom permite ca un exponent al Kremlinului să șantajeze 1 mln de cetățeni”

Președintele Parlamentului Igor Grosu susține că primarul capitalei Igor Grosu ar șantaja guvernarea cu faptul că municipiul Chișinău ar putea rămâne fără apă. În cadrul ediției din 31 ianuarie a emisiunii „Rezoomat” de la realitatea.md, Grosu a menționat că partidul de guvernare nu va permite ca acest lucru să se întâmple.

Primarul general al capitalei, care încearcă de la o vreme să se dea român și pro-european, are agenda lui foarte clară: folosește orice metodă pentru orice problemă pe care nu a rezolvat-o să o arunce în ograda guvernării. Timp de 3 ani nu a bătut deget de deget să facă regulă la „Apă-Canal” și în alte domenii. (…) Bani Primăria are, el pur și simplu speculează, șantajează cetățenii urbei cu faptul că nu va da apă. Eu să îl văd cum va proceda. Este un șantaj. Bineînțeles că noi nu vom permite ca un exponent al Kremlinului să șantajeze un milion de cetățeni ai capitalei. El are agenda lui, instrucțiuni clare să devină român, unionist”, a declarat Grosu.

Amintim că, pe 1 februarie, întreprinderea „Apă-Canal” ar putea fi deconectată de la rețeaua de curent electric din cauza datoriei de peste 73 de milioane de lei față de „Premier Energy”. Primarul capitalei Ion Ceban susține că, din cauza deficitului de apă, oamenii ar putea rămâne și fără căldură. Mai mult, edilul a declarat că, dacă va fi deconectată apa, ar putea fi nevoită să își sisteze activitatea și fabrica „Franzeluța”, principalul producător de pâine din țară.

Pe 31 ianuarie, consilierii municipali s-au adunat într-o ședință de urgență, pentru a încerca să găsească o soluție, însă aleșii locali nu au ajuns la o finalitate.

Primarul Ion Ceban a cerut de mai multe ori Guvernului achitarea datoriei „Apă-Canal”. Premierul Natalia Gavrilița a declarat că problema este responsabilitatea primăriei și a adăugat că va avea loc o inspecție financiară, pentru a vedea cauza acumulării datoriilor.

De menționat că, pe 11 ianuarie,  Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) a majorat tarifele. Consumatorii casnici achită pentru apă și canalizare un tarif în mărime de 15,30 lei/m3 (+4,61 lei/m3 față de tariful în vigoare).

Anterior, locuitorii capitalei achitau pentru serviciile de apă 8 lei și 65 de bani, iar pentru cele de canalizare 2 lei și 4 bani.

De precizat că, pe 26 octombrie, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a publicat lista completă a celor 9 persoane incluse în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act pentru acte grave de corupție. Ion Ceban nu figurează în document, însă este menționată denumirea partidului fondat de către acesta  – Mișcarea Alternativa Națională (MAN). În document se arată că acesta a beneficiat de consultanța experților ruși, care reprezentau interesele Kremlinului.

După ce premierul Natalia Gavrilița a menționat public acest lucru, primarul Ion Ceban a anunțat că o va ataca în judecată pentru defăimare: „De fapt se vrea discriditarea partidului pe care am început să-l creez. Se vrea să sperie oamenii care vor să se alăture și nu exclud că este o metodă murdară pe final de a refuza să fie înregistrat partidul Mișcare Alternativă Națională”, a spus Ion Ceban.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: