VIDEO Conducerea apărătorilor Mariupolului rămâne baricadată în Azovstal
Full Article 2 minutes read

VIDEO Conducerea apărătorilor Mariupolului rămâne baricadată în Azovstal

Comandantul adjunct al batalionului „Azov” Sveatoslav Palamar a anunțat, în seara de 19 mai, că el și alți apărători ai Mariupolului rămân baricadați în uzina Azovstal, informează Hromadske.ua.

Combatantul a publicat o adresare video. El a declarat că se desfășoară „o anumită operațiune”, ale cărei detalii nu le poate dezvălui.

Glorie Ucrainei! Este a 85-a zi de război. Eu și comandanții ne aflăm pe teritoriul uzinei Azovstal. Are loc o anumită operațiune, ale cărei detalii nu pot să le dezvălui. Mulțumesc întregii lumi și mulțumesc Ucrainei pentru susținere. Ne vom revedea!”, a spus acesta.

 

Pe 16 mai, au fost evacuați din uzina Azovstal primii 53 de răniți aflați în stare gravă. Ei au fost duși în orașul Novoazovsk, temporar ocupat de trupele ruse. De asemenea, au ieșit cel puțin 211 combatanți sănătoși, care au fost transportați la închisoarea din Elenovka. Pe 17 mai, Reuters a anunțat că alte cel puțin 7 autocare cu militari ucraineni au plecat din Azovstal.

Ministerul ucrainean al Apărării susține că combatanții vor fi schimbați cu prizonierii ruși de război și că operațiunea de salvare continuă, fără să ofere alte detalii. Pe de altă parte, partea rusă nu se grăbește să dea curs solicitării. Dimpotrivă, Duma de Stat vrea să interzică legislativ posibilitatea includerii acestora în lista prizonierilor de război, care pot fi schimbați pe cei ruși.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că, în total, 1730 de combatanți ucraineni care au petrecut pe teritoriul uzinei Azov mai mult de 8 săptămâni „s-au predat”. Printre aceștia ar fi inclusiv 80 de răniți.

Numărul celor care rămân baricadați în uzina Azovstal nu este cunoscut. Conform datelor Institutului american pentru Studii de Război, bombardamentele asupra obiectivului continuă, ceea ce ar demonstra că acolo mai rămân persoane care refuză să iasă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: