VIDEO Cum comentează Batrîncea intenția armatei ruse de a crea un coridor terestru spre Transnistria
Full Article 3 minutes read

VIDEO Cum comentează Batrîncea intenția armatei ruse de a crea un coridor terestru spre Transnistria

Sceretarul executiv al Partidului Socialiștilor (PSRM) deputatul Vlad Batrîncea a menționat că nu îl interesează declarațiile comandantului-adjunct al Districtului Militar Central al Rusiei, Rustam Minnekaev, cu privire la planul armatei ruse de creare a unui coridor terestru spre Transnistria. Vicepreședintele Parlamentului a ținut să reitereze că Moldova este o țară neutră și nu trebuie să se implice în conflictul „țărilor mari”, precum Ucraina și Rusia. Totuși, acesta a menționat că în Moldova sunt încălcate drepturile cetățenilor.

În timpul protestul organizat pe 22 aprilie în fața Președinției, reporterul NM l-a rugat pe Batrîncea să comenteze declarația militarului rus de rang înalt, potrivit căruia scopul celei de-a doua etape a „operațiunii speciale” este crearea unui coridor spre Transnistria, unde ar fi „încălcate drepturile vorbitorilor de rusă”.

„Nu mă interesează subiectul. Astăzi ne-am adunat aici ca să spunem că puterea în Moldova, într-o țară neutră, care nu are nicio legătură cu conflictul dintre Rusia și Ucraina… Aici, în Moldova, sunt încălcate drepturile cetățenilor. Oamenilor li se interzice să se exprime public. Astăzi puterea încalcă cele mai banale, fundamentale norme democratice. Astăzi puterea persecută opoziția, plasează în izolator reprezentanții opoziției. Sunt sigur că NewsMaker poate să publice pe această temă multe articole bune, comentarii bune. Trebuie să punem la punct puterea și așteptăm de la voi, de la jurnaliști, să aveți aceeași atitudine ca și față de guvernarea precedentă. Noi astăzi nu vorbim despre Ucraina, ne interesează soarta Moldovei. Eu sunt moldovean”, a răspuns vicepreședintele Parlamentului.

La întrebarea reporterului dacă, în opinia sa, există un pericol pentru Moldova, acesta a conchis: „Eu consider că Moldova este o țară neutră și noi trebuie să consolidăm neutralitatea. Noi suntem împotriva atragerii în aceste acțiuni militare, să fim atrași în conflictul dintre Rusia și Ucraina. Sunt țări mari, le dorim pace și numai bine”.

Amintim că oficialul rus a declarat pe 22 aprilie că, în cadrul celei de-a doua etape a „operațiunii speciale” desfășurate în Ucraina, armata rusă trebuie să obțină controlul deplin al regiunii Donbas și asupra regiunilor de sud ale Ucrainei. Acest lucru va permite crearea unui coridor terestru către Crimeea, dar și ieșire către Transnistria, unde „de asemenea sunt afectate drepturile populației vorbitoare de rusă”.

Nici Chișinăul, nici Tiraspolul nu au comentat deocamdată declarația.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: