(VIDEO) Cum „lovește” Rusia sectorul energetic al Republicii Moldova? NM_explains
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Cum „lovește” Rusia sectorul energetic al Republicii Moldova? NM_explains

Moldova s-a cufundat în întuneric. În seara zilei de 15 noiembrie am simțit efectul bombardării infrastructurii ucrainene. Totuși, sursa de alimentare a fost restabilită destul de repede. Dar la ce să te aștepți în continuare? Se va confrunta Moldova cu o nouă pană de curent? De ce atacurile rusești asupra energiei ucrainene se simt și la Chișinău? Și ce legătură are moștenirea sovietică cu ea? Corespondentul Evghenii Ceban explică toate acestea în noua rubrică video NM_explains.

 

Dependența energetică a Republicii Moldova

Rețeaua energetică de transport din Republica Moldova a fost proiectată și construită în epoca sovietică ca parte a sistemului energetic sovietic de atunci.

Prin urmare, rețeaua electrică de transport de înaltă tensiune moldovenească formează, de fapt, un singur întreg cu sistemul energetic al Ucrainei.

De exemplu, partea de sud-vest a regiunii Odessa de la estuarul Nistrului până la Dunăre poate fi alimentată cu energie electrică doar pe teritoriul Moldovei, în principal printr-o linie de transport de 330 kV care face legătura între GRES moldovenesc și Artsyz ucrainean.

În nordul regiunii transnistrene din regiunea Râbnița, unde sunt concentrate industriile consumatoare de energie, aceeași MMZ, sau Uzina de Ciment Râbnița, dimpotrivă, primește energie electrică de pe teritoriul Ucrainei.

Rețea electrică moldovenească

Pe malul drept al Nistrului, pe lângă liniile de alimentare cu tensiune mai mică, există doar trei linii cu tensiunea de 330 kV. Două dintre ele conectează malul drept al Moldovei cu aparatul de comutare exterioară (aparatul deschis) al GRES Moldova. Cel de-al treilea străbate tot nordul țării și leagă Chișinăul cu tabloul de comutație al hidrocentralei Nistru.

Acum câteva săptămâni, asupra lui au fost lansate atacuri rusești. Linia care ducea spre Moldova nu a fost deteriorată atunci. În total, între Moldova și Ucraina sunt întinse șapte linii transfrontaliere de 330 kV (dintre care șase leagă Ucraina și Moldova prin tabloul deschis al MGRES) și douăsprezece linii de transport de 110 kV.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: