VIDEO Cutii scoase noaptea din Judecătoria Comrat. Precizările CNA-ului despre acțiunile oamenilor legii
Full Article 3 minutes read

VIDEO Cutii scoase noaptea din Judecătoria Comrat. Precizările CNA-ului despre acțiunile oamenilor legii

Mai multe canale de Telegram din Găgăuzia au publicat imagini filmate în jurul miezului nopții, din care se vede că oamenii legii au intrat în sediul Judecătoriei Comrat și au scos de acolo câteva cutii de carton. Pe 17 mai, Centrul Național Anticorupție (CNA) a publicat un comentariu, prin care explică că bănuiala rezonabilă că în listele electorale ar fi persoane care, la momentul scrutinului, s-ar fi aflat în afara țării noastre, deci nu puteau să participe fizic la alegeri, dar și persoane decedate.

„Pentru a verifica această informație, a fost necesară ridicarea listelor electorale. Astăzi, ofițerul de urmărire penală, sub conducerea procurorului de caz, a solicitat reprezentantului Comisiei Electorale Centrale a UTA Găgăuzia să se prezinte la sediul CNA pentru procedura de desigilare a cutiilor cu listele electorale, ridicate ieri. Este o acțiune procesuală care urmează să se desfășoare în prezența avocatului reprezentantului CEC și care este filmată, cu atașarea înregistrării la dosar”, a precizat CNA.

Se întâmplă după ce, în după-amiaza zilei de 16 mai, CNA și procurorii anticorupție au desfășurat percheziții la Comisia Electorală de la Comrat. Potrivit CNA, temei al acțiunii de ridicare constituie bănuiala rezonabilă privind includerea în listele alegătorilor a persoanelor decedate și aflate în afara țării și votarea din numele acestora.

Acțiunea, pe care a desfășurat-o Centrul Național Anticorupție, în comun cu Procuratura Anticorupție și Inspectoratul Național de Investigații la Comrat, a avut loc în cadrul cauzei penale, pornită pe fapte de finanțare ilegală a unei formațiuni politice și coruperea alegătorilor.

Am comunicat anterior despre perchezițiile operate în acest dosar la mai mulți reprezentanți ai unui concurent electoral la alegerile pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia și am oferit informații privind bănuielile care s-au conturat în cauza dată – suspiciuni rezultate din activitățile de investigații și de urmărire penală, efectuate de Poliție, CNA și procuratura anticorupție, în special multiple cazuri de corupere a alegătorilor. Am obținut probe relevante pentru cauză care sunt în prezent în curs de examinare.

Precizăm că după miezul nopții, mai multe canale de Telegram din Găgăuzia au publicat imagini video, din care se vede că oamenii legii au intrat în sediul judecătoriei și au ieșit de acolo cu cutii.

***

Pe 14 mai a avut loc turul II al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. Potrivit rezultatelor preliminare, publicate de Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, pentru Grigorii Uzun și-au dat votul 24 913 alegători, adică 47,61, dar pentru Evghenia Guțul – 27 376 sau 52,39%. Astfel, candidata Partidului „ȘOR” a acumulat cele mai multe voturi.

Partidul de guvernământ, PAS, și premierul Dorin Recean au comentat scrutinul din Autonomie. Premierul a sesizat mai multe încălcări în timpul desfășurării scrutinului, precizând că fiecare caz va fi examinat, iar cei vinovați – trași la răspundere. Mai mult, oficialul a lăsat să se înțeleagă că alegerile pentru funcția de bașcan ar putea să nu fie validate, urmare a încălcărilor înregistrate. Declarația a fost criticată de Șor. Într-un comentariu emis, formațiunea politică a precizat că „locuitorii autonomiei nu vor permite nimănui să le fure votul”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: