VIDEO De ce spotul Autorității Naționale de Integritate despre „dolăraș” a provocat dezbateri în redacția NewsMaker
Full Article 4 minutes read

VIDEO De ce spotul Autorității Naționale de Integritate despre „dolăraș” a provocat dezbateri în redacția NewsMaker

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a publicat pe 9 februarie un spot video, menit să promoveze noile modificări operate la formularul de declarare a averii. Mai exact, subiecții vor trebui să indice valoarea reală a bunurilor cumpărate, vacanțele de lux, cheltuielile pentru servicii medicale, școlarizare, toate plățile care depășesc suma a 10 salarii. Imaginile au provocat discuții în contradictoriu în redacția NewsMaker, o parte dintre jurnaliști fiind de părere că sunt promovate idei stereotipizate și sexiste*. Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a ANI a precizat că nu este vorba „nicidecum de o abordare sexistă”, ci „un caz clasic, des întâlnit în Republica Moldova”.

În imaginile publicate de ANI apar doi actori care interpretează un cuplu. Femeia – blondă, intens machiată, în haină cu guler de blană, cu bijuterii masive, la volanul unei mașini. Bărbatul – la costum și cravată, pe bancheta pasagerului din față. „De ce ești supărat astăzi, dolărașul meu?”, i se adresează aceasta.

VIDEO De ce spotul Autorității Naționale de Integritate despre „dolăraș” a provocat dezbateri în redacția NewsMaker

screenshot

Ion deține o funcție înaltă în stat. Maria, soția lui, fără un job, întreținută de Ion, s-a obișnuit să cheltuiască foarte mulți bani prin saloanele de înfrumusețare sau în vacanțele de lux. În această dimineață, „dolărașul”, așa cum este alintat de soție, a încercat să depună declarația pe avere și s-a ciocnit de noile modificări operate la formularul de declarare a averii. S-a panicat și nu știe cum să-i dea vestea și soției. Cu siguranță reducerea cheltuielilor o va demoraliza pe aceasta”, se arată în descrierea inițială a filmulețului (ulterior, aceasta a fost modificată, iar detaliile despre soția „întreținută” au fost excluse).

După ce „soțul” îi explică faptul că va trebui să declare bunurile și cheltuielile conform noilor criterii, femeia reacționează: „Eu m-am pierdut deja. Tot așa cum m-am pierdut în munți, în Veneția. Of… în Elveția”.

VIDEO De ce spotul Autorității Naționale de Integritate despre „dolăraș” a provocat dezbateri în redacția NewsMaker

screenshot

NM a discutat cu purtătoarea de cuvânt a ANI, Maria Dastic, despre mesajul promovat în filmare. Reprezentanta instituției a respins categoric reproșul cu privire la promovarea unor imagini sexiste.

Pentru acest spot am optat să scoatem în evidență un caz clasic, des întâlnit în Republica Moldova, în rândul funcționarilor. Spotul are drept țintă subiecții declarării. Despre vacanțele de lux, cheltuieli pentru servicii medicale, bunuri de lux – vorbește toată lumea sau le vedem cu toții pe social media, în stradă, în presă, etc. Chiar și jurnaliștii de investigație identifică ce etalează soțiile sau copiii demnitarilor de stat. ANI observă toate aceste lucruri și, respectiv, odată cu modificările aduse la declararea averii, am scos în evidență o situație similară, prin care vrem să accentuăm încă o dată că toate aceste bunuri și cheltuieli trebuie declarate. Nicidecum nu s-a admis vreo abordare sexistă și subiectul tratat în spot nu poate fi comparat cu alte reclame, care într-adevăr au fost criticate de opinia publică pentru acest aspect. O găsiți pe femeie la volanul unei mașini, lângă soțul ei și nu la cratiță sau în brațe cu copii. Nu am inventat nimic nou, doar am umanizat într-o formă mai ironică, arătând că totul e vizibil (operații, tratamente spa, vacanțe, plățile pentru studii, etc) și nu le poți acoperi cu sume mici. Orice altă semănare este o pură întâmplare”, a declarat Maria Dastic.

*sexism – orice expresie (act, cuvânt, imagine, gest) bazată pe ideea că unele persoane, cel mai adesea femei, sunt inferioare din cauza sexului lor (definiție human-rights-channel.coe.int).

stereotip de gen – idei preconcepute potrivit cărora femeile și bărbații au caracteristici și roluri determinate și limitate în funcție de gen (definiție Institutul European pentru Egalitate)

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: