(VIDEO) Deputat ucrainean, în plenul APCE: Rusia încearcă să destabilizeze Moldova folosind politicieni plătiți și șantajul energetic
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Deputat ucrainean, în plenul APCE: Rusia încearcă să destabilizeze Moldova folosind politicieni plătiți și șantajul energetic

Deputatul ucrainean Alexei Goncearenko a declarat, pe 26 ianuarie, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, că Rusia încearcă să destabilizeze Moldova. Totodată, oficialul a declarat că este sigur că „Moldova niciodată nu va lăsă să se întâmple acest lucru”.

În timp ce era prezentat raportul privind onorarea angajamentelor de către Republica Moldova, în calitate de țară membră a Consiliului Europei, Goncearenko a mulțumit moldovenilor pentru sprijinul acordat poporului ucrainean.

„Din numele Ucrainei și poporului ucrainean vreau să spun mulțumesc Moldovei pentru tot sprijinul pe care l-a oferit Ucrainei și cetățenilor ucraineni în acest război pornit de Rusia împotriva noastră. Aproape jumătate de milion de ucraineni, forțați să fugă din calea războiului, au tranzitat Moldova. Și mulți au rămas, în special oamenii din orașul meu natal, Odesa. Niciodată nu o să uităm ce a-ți  făcut pentru noi”, a declarat deputatul.

Goncearenko a menționat că prin politicieni plătiți și șantaj eneregetic Rusia ar încerca să destabilizeze situația din Moldova.

„Noi vedem cum Moldova se îndreaptă în mod activ spre lumea liberă. Și suntem fericiți pentru acest lucru. Dar cine nu este fericit? Rusia, țara care încearcă să influențeze și Moldova. Rusia atacă Moldova, plătește politicieni moldoveni, politicieni pro-ruși, organizează mitinguri, face propagandă, folosește energia drept armă, șantajează cu energie. Cu siguranță că pentru Rusia a fost unul dintre obiective să ia Odesa, să taie Ucraina de la Marea Neagră și apoi să atace Moldova. Pentru a face legătura cu Transnistria deja ocupată de Rusia. Acesta a fost scopul lor. Au eșuat din cauza armatei ucrainene, dar încearcă să destabilizeze Moldova chiar acum”, a adăugat acesta.

În același timp, el a declarat că este sigur că societatatea moldovenească nu va permite niciodată Rusiei să-și atingă scopul, iar Ucraina și Moldova vor deveni „împreună” țări membre ale Uniuni Europeni.

„Dar sunt sigur că poporul moldovean nu va permite niciodată ca acest lucru să se întâmple. Și împreună, acum este decizia ca Ucraina și Moldova să candideze împreună la Uniunea Europeană, împreună vom merge mai departe, împreună vom deveni membri ai Uniunii Europene și, cred că în viitor, al NATO, ca parte a lumii libere”, a spus Goncearenko.

Amintim că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat pe 26 ianuarie unanim rezoluția privind onorarea obligațiunilor și angajamentelor Republicii Moldova în cadrul procesului de monitorizare. Informațiile au fost făcute publice de către vicepreședintele legislativului Mihail Popșoi.

„Denotă calitatea excelentă a raportului, această rezoluție oferă un fundament solid pentru a începe demersurile de a trece la etapa de post-monitorizare în viitorul apropiat. Progresul Republicii Moldova în domeniul reformelor, în pofida tuturor dificultăților, este apreciat de comunitatea Europeană. Moldova reușește!”, a scris vicepreședintele Parlamentului.

Amintim că Republica Moldova a primit statutul de țară candidat pentru aderarea la UE, alături de Ucraina. Aceasta se întâmplă pe 23 iunie, la Bruxelles, după ce a avut loc reuniunea Consiliului European. Șefii de stat şi de guvern din țările UE, 27 la număr, au votat în unanimitate pentru acordarea statutului.

„Am căzut de acord. Consiliul European tocmai a decis să acorde statut de candidat Ucrainei şi Republicii Moldova. Un moment istoric. Este un pas extrem de important pe drumul vostru către UE. Viitorul nostru este împreună”, a scris președintele Consiliului Europei Charles Michel, pe contul său de Twitter.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: