(VIDEO) După ce „a uitat” să o grațieze, Dodon adună bani pentru datoria femeii din Drochia, condamnată la închisoare
Full Article 4 minutes read

(VIDEO) După ce „a uitat” să o grațieze, Dodon adună bani pentru datoria femeii din Drochia, condamnată la închisoare

Președintele Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon a anunțat pe 12 noiembrie lansarea unei campanii de colectare de bani pentru achitarea datoriei acumulate de femeia din Drochia, mamă a cinci copii, care a fost condamnată la închisoare pentru neachitarea unui credit. Acum un an, Igor Dodon, care în acea perioadă deținea funcția de președinte a țării, declara că intenționează să o grațieze și califica drept „PR” propunerea unui alt politician, care se oferise să achite datoria respectivă.

Socialistul Igor Dodon a venit cu o reacție după ce președintele Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate, Ion Guzun, a anunțat, pe 12 noiembrie, că Natalia Ursachi, femeia din Drochia, mamă a cinci copii, care a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru că nu a putut achita un credit, nu poate fi grațiată în acest moment. Ex-președintele socialist a propus colectarea de fonduri pentru achitarea acelei datorii.

„Haideți să ajutăm acea sărmană mamă cu cinci copii, care stă în închisoare pentru câteva mii de euro împrumutați. Haideți să contribuim la achitarea datoriei sale și să cerem încă o dată grațierea, dacă până acum durerea acelei femei și mai ales a acelor copii nu a fost suficientă pentru a obține mila de la Președinție. Eu cred că este în puterea noastră colectivă să facem un bine. Vă anunț că lansăm o campanie de colectare de fonduri, cu un cont bancar unde să putem depune ajutor financiar, fiecare cât poate”, a scrie Igor Dodon pe rețelele de socializare.

Pe 9 octombrie 2020, Igor Dodon, care în acea perioadă deținea funcția de președinte al țării declara că intenționează să o grațieze, lucrul care însă nu s-a întâmplat. La fel, socialistul a calificat drept tentativă de PR propunerea unui politician de a achita creditul respectiv.

„Am rugat colegii să-mi dea dosarul acestei doamne, să mă clarific cu tot ce se întâmplă acolo. Vă promit că săptămâna viitoare voi avea toate detaliile despre ce este vorba: dacă într-adevăr este vorba despre un credit sau altceva. Sunt două căi. Am auzit că cineva face deja PR că vrea să-i achite datoria – asta nu rezolvă problema. Dacă într-adevăr nu este vinovată, dar chiar dacă este vinovată și nu-i așa de mare vina, când voi avea dreptul să semnez decretul de grațiere, îl voi semna. Se poate întâmpla oricând, dacă voi reveni din concediu pentru o zi și voi avea posibilitatea să semnez un decret”, declara Igor Dodon.

Amintim că femeia a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru că nu a putut achita un credit. Ea susține că și-a luat o mașină de cinci mii de euro, că să presteze servicii de taxi și să-și hrănească micuții pe care îi crește singură, dar nu a fost în stare să mai achite taxele, potrivit PRO TV Chișinău.

Pe de altă parte, ZdG a aflat căde fapt, Natalia Ursachi a împrumutat 2500 de euro și a luat un automobil BMW 320 de la Vitalie Plugari, un bărbat care plasase pe un site specializat anunțul că își vinde automobilul, nereturnând nici banii, nici bunul mobil. Curtea de Apel Bălți a condamnat-o pe femeie la șase ani de închisoare pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari și a obligat-o să restituie suma de 11.200 de euro, dedusă din valoarea mașinii – 8700 de euro – și datoria de 2500 de euro.

În octombrie 2020, în cadrul unui breafing de presă, liderul de atunci al formațiunii politice „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a declarat că este gata să achite datoria de peste 200 de mii de lei pentru femeia din Drochia, condamnată la șase ani de pușcărie, lucru care nu s-a întîmplat.

Pe 12 noiembrie 2021, președintele Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate, Ion Guzun, a declarat că deocamdată, femeia nu întrunește condițiile de grațiere prevăzute de legislație și că nu poate fi făcută recomandarea către președinta țării Maia Sandu de a o grația pe Natalia Ursachi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: