VIDEO Fermierii-protestatari au blocat vama Leușeni cu tractoare: „Până nu vine Maia cu toată banda ei aici”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Fermierii-protestatari au blocat vama Leușeni cu tractoare: „Până nu vine Maia cu toată banda ei aici”

Drumul către și dinspre vama Leușeni, de la frontiera moldo-română, a fost blocat cu tractoare de către fermierii-protestatari din cadrul Asociației „Forța Fermierilor”. Agricultorii spun că nu vor debloca până președinta Maia Sandu, șeful legislativului Igor Grosu și prim-ministrul Dorin Recean nu vor veni la discuții.

Pe 12 februarie, în jurul orei 13:00, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat că drumul care duce spre punctul de trecere a frontierei Leușeni a fost blocat de fermierii-protestatari.

În contextul protestelor organizate de fermieri, accesul către și dinspre punctul de trecere a frontierei Leușeni a fost întrerupt. Circulația vehiculelor este blocată, iar echipele comune IGPF, IP Hâncești și INSP sunt prezente pentru a menține ordinea publică și a restabili fluxul în trafic”, se arată în comunicatul publicat de IGP.

În această situație, IGP a recomandat călătorilor să opteze din timp pentru alternativele disponibile, cum ar fi: PTF Sculeni, PTF Costești sau PTF Leova-Bumbăta, pentru a evita eventualele neplăceri și întârzieri.

Între timp, unul dintre liderii protestului, fermierul Sergiu Stefanenco, a publicat un video pe Facebook de pe traseul care duce spre vama Leușeni, unde are loc protestul. În imagini se observă mai multe tractoare care staționează pe o porțiune de drum, blocând astfel accesul altor vehicule.

Sergiu Stefanenco a precizat că decizia de a bloca vama a fost luată în unanimitate de fermieri. Agricultorul a declarat că PTF Leușeni nu va fi deblocat până conducerea de vârf a țării nu va veni la discuții cu manifestanții.

Vama Leușeni este blocată. Până nu vine Maia cu toată banda ei aici nu se deblochează. Ăsta-i protestul fermierilor. Fermierii supărați au blocat vama Leușeni. Așteptăm conducerea țării să reacționeze. (…) Stimați cetățeni, ne cerem scuze și vă rugăm să folosiți alte puncte de trecere a frontierei. (…) Solicităm să vină la discuții prim-ministrul Republicii Moldova, președintele Parlamentului și doamna Maia Sandu”, a spus acesta în video.

NM a solicitat un comentariu de la Guvern în privința acțiunii protestatarilor și a revendicărilor acestora, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

Nemulțumirile fermierilor

Amintim că agricultorii au început protestele încă la sfârșitul anului 2023. Aceștia cer impunerea unui moratoriu băncilor asupra aplicării amenzilor, înființarea unei comisii speciale care să analizeze cazurile fermierilor care nu pot să-și plătească datoriile și alocarea a 50% din fondurile Agenției Naționale de Plăți pentru Agricultură pentru compensarea pierderilor pentru culturile de floarea-soarelui și porumb în 2023.

De cealaltă parte, Guvernul a constituit un grup de lucru, care va stabili cum și cu cât vor fi ajutați agricultorii care riscă să falimenteze. Ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a precizat, anterior, că din grupul de lucru vor face parte reprezentanți ai Ministerului Industriei Alimentare, ai Ministerului Economiei, Finanțelor, precum și reprezentanți ai Asociației „Forța Fermierilor” și ai Federației Naționale a Fermierilor.

În ianuarie 2024, Asociația „Forța Fermierilor” a criticat activitatea Comisiei speciale creată de Guvern, pentru analiza problemelor datoriilor agricultorilor. Potrivit fermierilor, comisia nu este funcțională și autoritățile ar „mima” procesul de ajutor țintit. De cealaltă parte, potrivit Ministerului Agriculturii, comisia nu poate interveni direct în relațiile comerciale dintre doi agenți economici. Ministerul a dat asigurări că vor fi depuse eforturi ca să fie găsite soluții.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: