Fiind sub control judiciar, Igor Dodon vrea de Paști pe muntele Athos: „Nu fug din țară”
Full Article 3 minutes read

Fiind sub control judiciar, Igor Dodon vrea de Paști pe muntele Athos: „Nu fug din țară”

Ex-președintele Igor Dodon, care se află sub control judiciar, vrea să plece de Paști într-o călătorie pe muntele Athos. Inculpatul a cerut magistraților Curții Supreme de Justiție să-i permită să plece pentru câteva zile, după ce instanța a decis să-i prelungească interdicția de a părăsi țara pentru încă 60 de zile. Curtea Supremă de Justiție urmează să analizeze solicitarea lui Igor Dodon, scrie TV8.

„Nu am de gând să mă eschivez sau să fug din țară. Eu cred că și-ar dori și Maia Sandu și judecătorii, procurorii, ca eu să fug, dar eu niciodată acest lucru nu am să fac. Nu am de ce mă teme. O să stau aici și o să lupt cu ei până o să-i dau jos. Pentru mine chestia asta e de principiu.

Având invitația unor mânăstiri de pe muntele Athos, dat fiind faptul că suntem înainte de Paște, suntem în post, așa cum în fiecare an, am solicitat să plec pentru câteva zile pe munte”, a spus Dodon.

***

Avocații lui Igor Dodon au solicitat judecătorilor permisiunea ca fostul șef de stat să părăsească teritoriului Republicii Moldova, pe motiv că fiul său are nevoie de un tratament de reabilitare. În cerere este indicat că urmează să plece împreună cu soția sa în România, localitatea Tîrgu Ocna. Deplasarea urma să aibă loc în perioada 28 ianuarie – 5 februarie 2023.

Pe 26 ianuarie, Dodon susținea că procurorii i-au interogat pe medicii care i-au prescris tratament fiului său. Totodată, potrivit lui Dodon, ar fi fost ridicată arhiva medicală a copilului său minor, iar medicii ar fi fost amenințați cu testul de poligraf.

Tot pe 26 ianuarie, Procuratura Anticorupție a înaintat un demers la Curtea Supremă de Justiție privind înlocuirea măsurii preventive a ex-președintelui Igor Dodon. Procurorii a cerut înlocuirea măsurii obligarea de a nu părăsi țara cu arest la domiciliu.

„Medicul a cărui nume și prenume era indicat în documentul medical a declarat că nu-i este cunoscut pacientul menționat și că ar fi aplicat ștampila la rugămintea unei colege”, a comunicat Procuratura Anticorupție.

Procurorii mai menționau că, potrivit medicului audiat, solicitarea a parvenit de la colega sa care examinează mereu familia Dodon și care se află în relații apropiate cu aceștia, fiind soția unui consilier din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, membru al fracțiunii partidului din care a făcut parte și inculpatul.

Pe 27 ianuarie, Igor Dodon a anunțat că a decis să își anuleze călătoria în România. Acesta și-a justificat decizia prin faptul că soția sa are interdicție de a părăsi țara, dar și prin anumite presiuni asupra medicilor care au recomandat deplasarea și asupra anumitor membri ai familiei sale.

***

Igor Dodon figurează într-un dosar penal în care este învinuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Asta după ce în mai 2020 deputatul Iurie Reniță a publicat un video în care se vede cum Igor Dodon primește o pungă neagră de la fostul politician Vlad Plahotniuc.

Pe 27 iunie, Procuratura Generală a anunțat că fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon s-a ales cu încă un dosar. Acestuia i-a fost înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Fostul șef de stat pledează nevinovat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: