(VIDEO) Forțele ucrainene se pregătesc pentru un posibil atac din Transnistria, însă consideră că „debarcarea este imposibilă”
Full Article 4 minutes read

(VIDEO) Forțele ucrainene se pregătesc pentru un posibil atac din Transnistria, însă consideră că „debarcarea este imposibilă”

Reprezentanții forțelor armate ale Ucrainei susțin că sunt capabili să respingă orice amenințare din partea Rusiei, care ar veni din Transnistria. Debarcarea rușilor în această zonă este imposibilă – transmit forțele ucrainene – , deoarece pentru aceasta ar trebui să traverseze spațiul aerian al țărilor NATO sau al Ucrainei, a declarat șeful Centrului comun de coordonare de presă al Forțelor de Apărare ucrainene Sud, Natalia Gumeniuk, scrie Focus.

„Debarcarea în Transnistria este imposibilă a priori, deoarece pentru aceasta este necesară traversarea spațiului aerian al țărilor NATO sau direct al Ucrainei. Dar cine îi va lăsă?”, a declarat Gumeniuk.

Ea a menționat că forțele ruse, care sunt acum concentrate în Transnistria probabil „urmăresc cu profundă surprindere rapoartele puterii lor” pe care „propaganda rusă le răspândește”.

Gumeniuk a remarcat, de asemenea, că numărul forțelor ucrainene „adecvate” acestei amenințări este „concentrat de-a lungul liniei de frontieră” și sunt „gata să dea o respingere puternică în cazul încercărilor” de a trece granița în Ucraina.

„Din punct de vedere militar, putem lua în considerare amenințările din aceste zone (transnistrene și belaruse), dar cât de reale sunt acestea. Acestea sunt amenințări destul de ipotetice, adică sunt probabil sub o anumită listă de circumstanțe, dar cel mai probabil, nu vor fi realizate. Pentru că, pentru a deschide frontul, trebuie să existe un sprijin suplimentar, dar nu avem unde să-l obținem”, a adăugat Gumeniuk.

***

Amintim că Ministerului rus al Apărării, în dimineața zilei de 23 februarie, declara că Ucraina ar pregăti o provocare în regiunea transnistreană, iar pentru aceasta personalul ucrainean „va fi îmbrăcat în uniforma personalului militar al Forțelor Armate ale Federației Ruse”.

La rândul lor, autoritățile de la Chișinău au făcut apel la calm și au îndemnat cetățenii să urmărească sursele oficiale și credibile ale Republicii Moldova.

În aceeași zi, Ministerul rus al Apărării a venit cu un nou mesaj. Instituția a insistat că Ucraina ar avea în plan să invadeze regiunea transnistreană.

Ulterior, Institutul American pentru Studiul Războiului a declarat că Moscova ar putea crea condiții pentru o operațiune sub un drapel străin în Republica Moldova și la granița belarus-ucraineană.

Într-o reacție, Ucraina a îndemnat Republica Moldova să nu asculte „niciodată ceea ce spune Ministerul rus al Apărării”. Consilierul Biroului prezidențial ucrainean Mihail Podoleak a menționat că Rusia folosește „permanent și primitiv aceleași istorii despre pretinse provocări”. Potrivit lui Podoleak, unica țară care poate desfășura acțiuni provocatoare în Moldova „și care cu siguranță va întreprinde ceva în regiunea transnistreană este Federația Rusă”.

Ministerul rus al Apărării, pentru a doua oară – pe 23 februarie, a anunțat că Ucraina are în plan să invadeze regiunea transnistreană. În seara zilei de ieri, instituția a venit cu un nou mesaj în acest sens.

Mai târziu, Ministerul Apărării de la Chișinău a informat că monitorizează toate evenimentele, acțiunile și schimbările care au loc în regiune și pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol.

Pe 24 februarie, Ministerul Afacerilor Externe rus a declarat din nou că Ucraina are în plan să invadeze regiunea transnistreană. Autoritățile de la Kremlin au spus că forțele armate ruse vor răspunde în mod adecvat provocărilor „din partea regimului de la Kiev”.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a venit cu o reacție la declarațiile Federației Ruse despre presupusele provocări, subliniid că acestea nu corespund adevărului și au drept scop manipularea opiniei publice. MAEIE a precizat că situația de securitate în regiune este stabilă.

Tot pe 24 februarie, liderul ucrainean Vladimir Zelenski a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că Ucraina prețuiește integritatea teritorială a Moldovei, iar zvonurile lansate de autoritățile ruse, despre o presupusă invazie, nu sunt nimic altceva decât dezinformare.

Liderul nerecunoscut de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a comentat situația din jurul Transnistriei. Acesta a declarat pentru postul local de televiziune TSV că situația din regiune este una „tensionată”, însă nu există niciun pericol iminent la adresa securității acesteia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: