VIDEO Fostul ofițer SIS Evghenii Cuzmin, audiat pentru divulgarea secretului de stat: „Este o răzbunare”
Full Article 2 minutes read

VIDEO Fostul ofițer SIS Evghenii Cuzmin, audiat pentru divulgarea secretului de stat: „Este o răzbunare”

Evghenii Cuzmin, fost ofițer al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), a fost citat pentru audieri, fiind bănuit de „divulgare a secretelor de stat”. El susține că autoritățile s-ar răzbuna din cauza că a divulgat anumite scheme.

Urmare a perchezițiilor, oamenii legii au ridicat telefoane și purtători de informație, ale căror conținut va fi studiat pentru cercetarea obiectivă a cauzei. Cuzmin a fost citat pentru audieri.

Reporterii postului de televiziune TV8 au reușit să discute cu Cuzmin, ex-ofițer SIS și angajat al „Moldovagaz”. Oamenii legii au anunțat în dimineața de 1 aprilie că acesta a fost percheziționat.

„Este o răzbunare pentru acele scheme pe care le-am divulgat timp de doi ani și jumătate de la Moldovagaz”, le-a spus Cuzmin jurnaliștilor.

Anterior, directorul „Moldovagaz” Vadim Ceban a declarat într-un interviu pentru NM că Evghenii Cuzmin este responsabil de subiectele care vizează, inclusiv, securitatea: „Inclusiv datorită ajutorului lui am reușit să depistăm informațiile frauduloase cu privire la contoare, în octombrie”, a spus Ceban (atunci s-a descoperit că unii dintre angajații întreprinderilor de distribuție a gazelor au inclus zeci de mii de metri cubi de gaz în baza de date, care nu au fost consumate în realitate, pentru a le achita în avans și a economisi după scumpire).

Potrivit procurorilor, Evghenii Cuzmin este vizat în cadrul unei cauze penale de divulgare a secretului de stat (art.344 din Codul penal). Mai precis, este vorba despre „acțiuni manifestate prin divulgarea informațiilor ce constituie secret de stat de către o persoană căreia aceste informații i-au fost încredințate sau i-au devenit cunoscute în legătură cu serviciul sau munca sa”, în perioada anului 2017, când deținea funcția de ofițer în cadrul SIS.

În septembrie 2021, Alexei Serebreanschi, colonel în rezervă SIS, care a activat în cadrul Serviciului de Informații și Securitate 19 ani, ultima funcție deținută fiind de șef al spionajului extern, l-a acuzat public pe Cuzmin de scurgerea unor informații secrete pe canale de Telegram, create și gestionate de SIS.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: