VIDEO Gavrilița a participat la funeraliile lui Shinzo Abe: Condoleanțe poporului japonez pentru pierderea unui lider puternic
Full Article 2 minutes read

VIDEO Gavrilița a participat la funeraliile lui Shinzo Abe: Condoleanțe poporului japonez pentru pierderea unui lider puternic

Prim-ministra Natalia Gavrilița, aflându-se într-o vizită oficială la Tokyo, a participat astăzi la funeraliile de stat ale fostului premier japonez, Shinzo Abe.

Japonia i-a adus un ultim omagiu cu flori, rugăciuni şi 19 lovituri de tun fostului premier Shinzo Abe, relatează Reuters, care menţionează că ceremonia a stârnit controverse, aşa cum a făcut şi Abe în timpul vieţii.

Ceremonia a început la ora locală 14:00 (05:00 GMT), urna cu cenuşa fostului premier fiind adusă în sala Nippon Budokan din centrul capitalei Tokyo de văduva lui Abe, Akie, în sunetul fanfarei militare şi al salvelor gărzii de onoare.

„Cu trista ocazie a Înmormântării de Stat a regretatului domnului ABE Shinzo, mi-am amintit cu recunoștință rolul său în întărirea prieteniei între națiunile noastre, bazată pe valori împărtășite. Condoleanțe doamnei Abe Arie, familiei ei și poporului japonez pentru pierderea unui lider puternic”, a scris premierul moldovean Natalia Gavrilița, pe Twitter.

Abe a fost împuşcat pe 8 iulie 2022 cu o armă improvizată în timp ce participa la un miting electoral la Nara (vestul Japoniei).

Tetsuya Yamagami, presupusul său asasin, arestat imediat după atac, este un fost membru al Forţei maritime de autoapărare, marina japoneză. Potrivit surselor poliţieneşti citate de media locale, bărbatul în vârstă de 41 de ani a vizionat videoclipuri pe YouTube în care se arată cum se poate confecţiona o armă de foc artizanală precum cea utilizată în atac.

Abe, un politician care a marcat politica ţării sale, a deţinut recordul în calitate de cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei, post pe care l-a ocupat în 2006-2007, apoi, din nou, de la sfârşitul anului 2012 până în vara lui 2020.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: