VIDEO Grosu: În spatele incidentelor din Transnistria sunt două forțe: una moderată, alta a războiului
Full Article 3 minutes read

VIDEO Grosu: În spatele incidentelor din Transnistria sunt două forțe: una moderată, alta a războiului

Președintele Parlamentului Igor Grosu a comentat exploziile care s-au produs în ultimele 24 de ore în regiunea transnistreană. Acesta a dezvoltat ideea enunțată de către președinta R. Moldova Maia Sandu, potrivit căreia în spatele provocărilor ar fi tensiuni dintre diferite forțe din interiorul regiunii.

Grosu susține că la Tiraspol ar fi două forțe care își doresc lucruri diferite. Una dintre ele și-ar dori atragerea regiunii în conflictul declanșat de Moscova în Ucraina.

Noi observăm că cineva dorește escaladarea și tensionarea situației în stânga Nistrului. Din infirmația din teren, de care dispunem la moment, în stânga Nistrului avem două partide, în sens nu politic: unul al războiului – minți nefierbinți, care probabil își doresc escaladarea. Și un partid mai moderat, care înțelege mai bine care pot fi consecințele”, a explicat speakerul Parlamentului.

Igor Grosu a mai declarat că principalii parteneri internaționali au fost informați despre cele întâmplate în Transnistria.

Asta e ceea ce putem spune la moment. Este o încercare a grupării care își dorește mai puțin pace de a provoca destabilizări, cu urmări foarte proaste pentru R. Moldova. Noi am întărit toate acțiunile la treceri, linia de frontieră, asigurarea securității infrastructurii critice. Am contactat principalii parteneri de dezvoltare, i-am informat. Suntem cu ochii pe regiunea transnistreană și sper să prevaleze o minte lucidă și nu cele care caută să antreneze inclusiv R. Moldova în acțiuni pe care nimeni nu și le dorește”, a mai spus deputatul PAS.

Igor Grosu a dat asigurări că Chișinăul își dorește exclusiv pacea și consideră că Tiraspolul nu ar putea susține contrariul.

E greu de admis scenariul în care ei să acrediteze ideea că noi am provoca aceste lucruri. Au mai fost astfel de incidente, vă amintesc de alarmele despre minări, care s-au dovedit a fi false. Acum au renunțat și la parada de 9 mai, ceea ce ne face să credem că ei înțeleg seriozitatea momentului”, a adăugat președintele Parlamentului.

 

În ultimele 24 de ore, în regiunea transnistreană au avut loc mai multe explozii. Pe 25 aprilie,  persoane neidentificate au efectuat împușcături dintr-un aruncător de grenade asupra sediului așa-numitei structuri de securitate din regiunea transnistreană. Nu au fost înregistrate victime sau persoane rănite. Așa-numitul „Minister al Afacerilor Interne” de la Tiraspol a anunțat că explozia s-a produs în jurul orei 17:00 și a fost sparte geamurile de la etajele superioare ale clădirii responsabile de securitatea regiunii, dar și ale unui bloc din apropiere. La fața locului au intervenit miliția locală, pompierii și medicii de la ambulanță.

În dimineața de 26 aprilie, așa-numitul „Minister de Interne” de la Tiraspol a anunțat că în raionul Grigoriopol s-au produs două explozii: prima la 6:40, cea de-a doua la 7:05. La fața locului au intervenit miliția și pompierii. Deflagrațiile au avut loc pe teritoriul centrului teleradio „Maiak”. Nu au fost înregistrate victime. Tiraspolul a declarat în regiunea transnistreană „cod roșu de alertă teroristă” pentru 15 zile.

Președinta R. Moldova Maia Sandu a convocat în ședință Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană. Șefa statului a declarat că analizele Chișinăului arată că ar exista neînțelegeri între forțele din interiorul regiunii, care sunt interesate de destabilizarea situației. Liderul nerecunoscut al Transnistriei a criticat dur declarația.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: