(VIDEO) Imagini cu eleve din Iran care își descoperă părul în semn de protest: „Dacă nu vom fi unite, ne vor omorî pe rând!”
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Imagini cu eleve din Iran care își descoperă părul în semn de protest: „Dacă nu vom fi unite, ne vor omorî pe rând!”

Eleve din mai multe școli din Iran s-au alăturat protestelor care au pus stăpânire pe țară după moartea Mahsei Amini, reținută de „poliția de moravuri” pentru că ar fi purtat incorect hijabul. BBC a reușit să confirme autenticitatea mai multor înregistrări video, în care grupuri de adolescente protestează cu capul dezgolit.

Luni, pe rețelele de socializare a apărut un video din orașul Karaj, situat la mică distanță de capitala Teheran. În imagini apar adolescente fără hijab, care alungă din școală un bărbat – cel mai probabil, un funcționar local.

În imagini, elevele scandează „Rușine” și aruncă în bărbat cu sticle goale din plastic.

În alt video, filmat în același oraș, adolescentele strigă: „Dacă nu vom fi unite, ne vor omorî, pe rând, pe fiecare din noi”.

În orașul Shiraz, situat în sudul Iranului, zeci de eleve au blocat una dintre străzile principale, și-au fluturat hijaburile și au scandat „Moarte dictatorului!”, în adresa liderului iranian suprem, imanistul șiit Ali Khamenei, care este cel care adoptă deciziile politice ale țării.

Prostetele fără precedent continuă să se desfășoare în Iran pentru a treia săptămână. Acestea au fost provocate de moartea Mahsei Amini, o tânără de 22 de ani, în urma arestării sale de către poliţia moravurilor la Teheran, care a acuzat-o că a încălcat codul vestimentar, extrem de strict pentru femei în Republica Islamică.

Cauza decesului ar putea fi bătaia aplicată de polițiști: potrivit martorilor, aceasta a fost agresată în mașina în care se afla împreună cu alte persoane reținute. Poliția din Iran neagă acuzațiile și susține că fata a murit din cauza „opririi bruște a inimii”, versiune respinsă de rudele sale, care susțin că tânăra era perfect sănătoasă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: