VIDEO În ajunul relansării cursei Chișinău-București, Zdubii și Frații Advahov au lansat clipul „Trenulețul”
Full Article 4 minutes read

VIDEO În ajunul relansării cursei Chișinău-București, Zdubii și Frații Advahov au lansat clipul „Trenulețul”

Trupa Zdob și Zdub și celebrul tandem folcloric „Frații Advahov” au lansat clipul la single-ul „Trenulețul”. Premiera a avut loc cu doar două zile înainte de reluarea circulației trenului Chișinău-București.

Muzicienii au profitat de timpul liber din pandemie și au mers într-o vacanță de creație în Oituz (Covasna). Magia Munților Carpați a inspirat trupa nu doar o dată, exemplu fiind şi cel mai recent album al Zdubilor – “Bestiarium”, care a fost compus la Oituz. Tot acolo, la Oituz, prietenia și colaborarea cu Frații Advahov a dat roade muzicale – un nou album, care va fi lansat în 2022.

Single-ul „Trenulețul” este primul extras de pe acest album, piesa fiind un mix dinamic de folclor de la Frații Advahov și energia rock’n’roll a Zdubilor.

„De mici copii veneam la gara de trenuri în orășelul Strășeni, unde ne-am născut eu și colegul de trupa Mihai Gîncu. Ne plăcea să călătorim cu trenul la Chișinău, ne plăcea să ascultăm zgomotul roților și a șinelor. Trenul era o muzică în sine, iar gara devenise un teren de joacă! Am mers cu trenul Chișînău-București în zeci de turnee în România, în anii ’90 – ‘2000. Ne-au legat multe amintiri vesele de acest tren. Trupa Zdob și Zdub este onorată să colaboreze cu virtuoșii muzicieni de folclor Frații Advahov”, a menționat Roman Iagupov, solistul formației Zdob și Zdub.

Clipul la piesa „Trenulețul” este regizat de Roman Burlaca, fiind prima sa colaborare cu Zdob și Zdub. În imagini apare și actorul Sergiu Voloc, care s-a filmat și în clipul „Moldovenii s-au născut”.

„Pe parcursul carierei noastre muzicale am colaborat cu mulți artiști din folclor și cu cei din alte stiluri muzicale. Cu Zdubii ne cunoaștem de mulți ani, ne întâlneam deseori în culisele sălilor de concert. Fiind deschiși spre experimente muzicale, am găsit undă comună cu băieții din Zdob și Zdub și am combinat vioara și acordeonul nostru cu spiritul rock al Zdubilor. Ne place ce a ieșit! Suntem plini de inspirație și scoatem piesă după piesă”, au menționat Vasile și Vitalie Advahov.

Premiera clipului „Trenulețul” coincide cu relansarea cursei de trenuri Chișinău-București, care își sistase activitatea de ceva timp.

Zdob și Zdub & Frații Advahov au anunțat că vor fi prezenți la evenimentul de relansare a cursei Chișinău-București, pe 12 decembrie. Acesta se va desfășura Gara Feroviară din Chișinău, la 15.30.

Potrivit Căii Ferate din Moldova, până pe 31 decembrie, trenul Chișinău-București va circula de două ori pe săptămână, cu plecare din Chișinău în zilele de joi și duminică, la ora 17.20, iar din București în zilele de luni și vineri, la ora 19.20. Începând cu 2 ianuarie, trenul va circula de trei ori pe săptămână. De la Chișinău: marți, joi și duminică, iar din București: luni, miercuri și vineri.

Costul călătoriei a rămas același: tariful SMART (nerambursabil) – 19 euro, prețul unui bilet pentru călătoria în vagon cu compartimente – 580 de lei, în vagon capitonat 670 de lei. Copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 12 ani vor beneficia de o reducere de până la 40% din costul călătoriei. La Gara Chișinău se pot achiziționa și documente de călătorie pentru trenurile care circulă din București în direcția Budapesta, Sofia, Viena și mai departe cu transbordare la orice alte rute din țările europene.

Circulația trenurilor de călători în trafic internațional a fost suspendată în martie 2020. Din 28 august 2021 a fost reluată circulația trenului Chișinău-Odesa. CFM menționează că depune eforturi pentru a relua circulația trenurilor și spre Moscova sau Sankt Petersburg.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: