VIDEO Indemnizații mai mari pentru părinții care vor sta acasă cu copiii doar 1 an și două luni
Full Article 3 minutes read

VIDEO Indemnizații mai mari pentru părinții care vor sta acasă cu copiii doar 1 an și două luni

Partidul Acțiune și Solidaritate, care deține majoritatea parlamentară, propune un proiect de lege care are drept scop susținerea echilibrului între muncă și viața de familie și asigurarea unei participări egale a soților în creșterea copiilor. Potrivit inițiativei prezentate pe 13 mai, bărbații vor putea beneficia de concendiu paternal pe durata a 12 luni și nu doar două, cum se întâmplă în prezent. De asemenea, concediul de îngrijire a copilului va putea fi partajat între soți. Mai mult, persoanele care vor alege să stea acasă doar 1 an pentru îngrijirea copilului, vor beneficia de o indemnizație mai mare.

Deputații PAS propun extinderea perioadei în care tatăl își poate lua concediu de la 56 de zile la 1 an, cu păstrarea salariului integral.

Astăzi, legislația oferă două săptămâni tatălui ca să poată să ajute femeia imediat după naștere. Pentru că termenul este restricționat la primele 56 de zile ale copilului, numărul taților care beneficiază de această oportunitate este destul de redus. Anul trecut, doar 100 de bărbați”, a menționat Dan Perciun.

De asemenea, pentru ca ambii soți să poată participa în mod egal la creșterea copilului, se va asigura posibilitatea legală de partajare a concediului de îngrijire a copilului și a indemnizației.

„Dacă familia a decis că trei luni, un an, doi ani din cei trei de îngrijire a copilului să fie luată de un soț, iar cealaltă perioadă – de către alt soț – să fie posibil acest lucru. Până acum, fie tatăl, fie mama beneficiază de concendiu de îngrijire. Noi vrem să dăm posibilitatea ca cei trei ani să îi împartă așa cum vor și cum consideră ei că le este mai comod”, a adăugat deputatul PAS.

Va fi oferită și o nouă opțiune de valorificare a indemnizației.

Astăzi sunt două opțiuni: fie persoana alege să stea acasă timp de trei ani și să beneficieze de o indemnizație egală cu 30% din salariul din ultimele 12 luni, fie alege să stea acasă 2 ani și 2 luni și în acest caz, în primul an – beneficiază de o indemnizație în mărime de 60% din salariu, iar următorul an – 30%. Sunt multe persoane care ar dori să stea acasă o perioadă mai scurtă, dar cu o indemnizație mai mare. Pentru acestea, creăm opțiunea de a sta acasă până la vârsta de 1 an și 2 luni a copilului, cu o indemnizație de 90% din salariu”, a precizat parlamentarul.

Noile modificări au fost prezentate în contextul datei de 15 mai, când este sărbătorită Ziua Internațională a Familiei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: