VIDEO Institutul de Cardiologie din Chișinău, dotat cu un tomograf cu inteligență artificială: un exemplar rar în Europa de Est
Full Article 2 minutes read

VIDEO Institutul de Cardiologie din Chișinău, dotat cu un tomograf cu inteligență artificială: un exemplar rar în Europa de Est

La Institutul de Cardiologie a fost inaugurat și pus în funcțiune un tomograf computerizat performant, cu o capacitate de 320 de slice. La evenimetul de inaugurare, care a avut loc pe 16 februarie, au participat președinta Maia Sandu, ministra Sănătății Ala Nemerenco, directorul Institutului de Cardiologie Vitalie Moscalu și personal medical al instituției.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, tomograful de ultimă generație, dotat cu sistem de inteligență artificială, este primul și unicul dispozitiv de tomografie computerizată din instituțiile medicale publice din țară, care permite investigarea maladiilor cardiovasculare, satisfacerea celor mai dificile cerințe în diagnosticul imagistic al afecțiunilor cardiace, precum și facilitarea efectuării intervențiilor chirurgicale cardiovasculare, ca urmare a diagnosticului stabilit cu precizie. Acest dispozitiv reduce doza de iradiere cu până la 80% comparativ cu tomografele convenționale.

Țara noastră este  printre puținele din regiunea Europei de Est, care este dotată cu un astfel de tomograf de înaltă performanță”, au comunicat reprezentanții ministerului.

Tomograful a fost achiziționat din mijloacele financiare prevăzute pentru implementarea Componentei „Sănătate” a Proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19 și suport pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii”, în conformitate cu Acordul-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și CEB, în sumă totală de cca 21,7 milioane lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: