VIDEO „La mulți ani cu executare”. Marina Tauber i-a adus cătușe Nataliei Gavrilița, care ținea un discurs la Parlament 
Full Article 4 minutes read

VIDEO „La mulți ani cu executare”. Marina Tauber i-a adus cătușe Nataliei Gavrilița, care ținea un discurs la Parlament 

În timpul discursului premierului Republicii Moldova la Parlament cu privire la prelungirea stării de urgență, deputata și vicepreședinta Partidului „ȘOR” Marina Tauber a intervenit și i-a adus cătușe Nataliei Gavrilița. 

Marina Tauber s-a apropiat de tribuna Parlamentului, unde Natalia Gavrilița susținea un discurs. Reprezentanta Partidului „ȘOR” i-a adus premierului cătușe și o pancartă cu inscripția: „Poporul vă dorește la mulți ani cu executare”.

Președintele Parlamentului Igor Grosu a intervenit: „Doamna deputat, vă rog la procuratură vă adresați cu acest recvizit. Noi suntem în deliberări”.

La rândul ei, prim-ministra Natalia Gavrilița i-a spus deputatei că „luptă pe un tărâm imaginar”. Ulterior, ea a adăugat: „Doamna Tauber și-a uitat…”. Gavrilița a făcut referire la cătușele aduse de reprezentanta Partidului „ȘOR”.

Ulterior, Igor Grosu a îndemnat deputații să revină la discuția despre starea de urgență. „Revenim. Nu insistați, dumneaei are agenda ei. Lăsați-o vă rog frumos”, a comunicat Grosu.

„Domnul președinte, mie chiar îmi pare rău că atunci când discutăm despre subiecte serioase care afectează viața cetățenilor noștri, cei care încearcă să fugă de justiție își permit să ridiculizeze acest moment în acest fel”, a conchis Natalia Gavrilița.

Mai târziu, în timpul unor declarații de presă, deputata Marina Tauber și-a explicat gestul.

„La rugămintea cetățenilor Republicii Moldova, am transmis doamnei Natalia Gavrilița cătușele și mesajul poporului „Poporul vă dorește la mulți ani cu executare” pentru toate infracțiunile, comise în spatele așa-numitei Comisii pentru Situații Excepționale. (…) Raportul formal prin care s-a propus prelungirea acestei stări de urgență este o bătaie de joc. Nici un argument, doar fraze pur declarative care se repetă la câteva luni”, a comunicat Tauber.

„Ei au nevoie să prelungească starea de urgență pentru a comite abuzuri, a fura cetățenii și a acoperi propria incompetență”, a mai spus Tauber. „Vom contesta această hotărâre ilegală la Curtea Constituțională”, a conchis reprezentanta Partidului „ȘOR”.

***

Menționăm că în timpul discursului premierului de la tribuna Parlamentului din 2 februarie și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a intervenit. Cei din urmă au anunțat că părăsesc sala de ședință și nu sunt de acord cu prelungirea stării de urgență. Și deputații Blocului au ieșit cu pancarte în fața premierului.

În cele din urmă, Parlamentul Republicii Moldova a votat pentru prelungirea stării de urgență. Astfel, majoritatea deputaților a susținut propunerea Comisiei pentru Situații Excepționale de a prelungi starea de urgență cu încă 60 de zile, începând cu 4 februarie 2023. Decizia a fost susținută de 60 de deputați. Un vot a fost împotrivă.

***

În ianuarie 2023, Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și „falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii”, a scăpat de arestul la domiciliu. Decizia a fost pronunțată de magistrații Curții de Apel pe 5 ianuarie 2023.

Tauber a fost reținută pe 21 iulie 2022, după ce parlamentarii au lipsit-o de imunitate parlamentară. Parlamentara este acuzată de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate. Potrivit cererii de ridicare a imunității, Tauber este acuzată, de asemenea, că ar fi acceptat cu bună știință finanțarea Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat.

Deputata pledează nevinovată. Potrivit ei, dosarul a fost pornit pe numele său „la comandă”. Tauber acuză PAS și Președinția că și-ar fi „subjugat justiția”. La rândul lor, reprezentanții guvernării resping acuzațiile alesei poporului și declară că „așteaptă o finalitate în acest caz”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: