VIDEO Lavrov: „Ei vor să facă din Transnistria un focar de tensiune”. Reacția Chișinăului
Full Article 3 minutes read

VIDEO Lavrov: „Ei vor să facă din Transnistria un focar de tensiune”. Reacția Chișinăului

Ministrul Afacerilor Externe de la Moscova Serghei Lavrov a declarat că autoritățile de la Chișinău ar încerca să transforme regiunea transnistreană într-un „focar de tensiune”. Diplomatul susține că în țara noastră ar exista discuții despre faptul că regiunea transnistreană ar trebui „suprimată” militar. Într-o reacție pentru NM, Biroul politici de reintegrare a declarat că poziția Chișinăului rămâne aceiași – soluționarea diferendului transnistrean poate avea loc „exclusiv” pe cale pașnică, prin dialog. 

Lavrov: „Ei vor să facă din Transnistria un focar de tensiune”

Într-un interviu pentru propogandista Margarita Simonyan, publicat pe 19 aprilie, ministrul rus de Externe a comentat situația din Republica Moldova. În special, Lavrov s-a referit la Găgăuzia și regiunea transnistreană, unde, sugerează el, că ar fi încălcate drepturile populației pentru atitudinea pozitivă față de Federația Rusă.

Dacă vor desfășura referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, știți că Găgăuzia a spus deja că nu se vor supune acestui referendum. Mai ales că acolo sunt privați de drepturi doar pentru astfel de declarații: „Haideți nu în Uniunea Europeană. Haideți să căutăm modalități pentru relații cu Federația Rusă, ca să prietenim cu toți vecinii”. Ei sunt privați de subvențiile de la buget, care li se cuvin prin lege. Același lucru se face și în Transnistria”, a spus oficialul.

Totodată, Serghei Lavrov a sugerat că la Chișinău ar exista discuții despre faptul că teritoriul din stânga Nistrului ar trebui „suprimat” militar.

Ei vor să facă din Transnistria un focar de tensiune. Se vorbește despre faptul că ar trebui suprimată militar această entitate și Rusia să sufere încă o înfrângere strategică. Dar tot nu au nicio perspectivă. Iar cei care cu pașapoarte străine conduc țările din care ar proveni, nu cred că acești oameni vor fi susținuți pentru mult timp de acele forțe care încearcă să obțină ceva pentru ei înșiși”, a menționat el.

Reacția Chișinăului

NM a solicitat reacție la declarațiile lui Lavrov despre regiunea transnistreană de la Biroul politici de reintregrare. „Poziția Chișinăului rămâne aceiași – reglementarea conflictului transnistrean poate avea loc exclusiv pe cale pașnică, la masa de dialog și cu reintegrarea plenară a raioanelor de est ale țării în spațiile unice ale Republicii Moldova, în frontierele recunoscute de comunitatea internațională”, se arată în răspunsul Biroului pentru NM.

NewsMaker a cerut un comentariu și de la Ministerul Afacerilor Externe, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: