(VIDEO) Limba română i-a înfierbântat pe socialiști și comuniști. Îmbrânceli și strigăte în timpul votului
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Limba română i-a înfierbântat pe socialiști și comuniști. Îmbrânceli și strigăte în timpul votului

Ceartă și îmbrânceli în Parlament. Tribuna principală a fost blocată, în timp ce deputata PAS Veronica Roșca prezenta proiectul de lege potrivit căruia în toată legislația Republicii Moldova sintagma „limba moldovenească” va fi înlocuită cu „limba română”.

În timp ce Roșca se afla la tribună, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au intrat în sala de plen cu pancarte pe care erau inscripționate cuvintele „Referendum”, „Plecați”, „Nu vă bateți joc de Constituție” și „Moldova, moldoveni, moldovenesc”.

Deputatul PAS Vitalie Jacot s-a îmbrâncit cu socialistul Vladimir Odnastalco.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a oferit replică deputaților din opoziție.

„Voi cei care strigați aici, cei care aveți cetățenie română, fiți amabili și refuzați-o, vă rog”, a adăugat speakerul.

În toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Un proiect care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură, în cadrul ședinței plenare din 2 martie, de 56 de deputați.

Proiectul de lege a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Parlamentarii mai propun să fie considerată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție. De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun. Proiectul mai prevedere ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, să se numească „Limba română”.

Potrivit autorilor, condițiile ce au impus elaborarea prezentului proiect de lege rezultă, în mod indubitabil, din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională și care statuează un postulat incontestabil, și anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română. „Prezenta inițiativă legislativă nu constituie o inițiativă ordinară de modificare a Constituției, ci una tehnică, care rezultă din obligativitatea executării și/sau implementării actelor Curții Constituționale”, a adăugat deputata Veronica Roșca, una dintre autorii proiectului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: