VIDEO Maia Sandu a comentat pentru prima oară embargoul impus de Rusia: „Vrem să ajungem pe piețele în care este apreciat produsul”
Full Article 2 minutes read

VIDEO Maia Sandu a comentat pentru prima oară embargoul impus de Rusia: „Vrem să ajungem pe piețele în care este apreciat produsul”

Republica Moldova trebuie să își exporte produsele pe o piață de desfacere care să pună preț pe calitate, și nu pe o piață în care alte criterii să definească decizia de a importa sau nu din Moldova. O declarație în acest sens a fost făcută de Maia Sandu pentru tvn.md, urmare a embargoului impus de Federația Rusă la importul produselor vegetale din Moldova. Sandu dă asigurări că autoritățile de la Chișinău caută noi piețe de desfacere, așa încât fermierii moldoveni să-și poată vinde produsele.  

„Între timp, Guvernul discută cu alte potențiale piețe și cunoașteți că în această primăvară, vară am reușit să obținem reguli de acces mai simple, mai bune pentru producătorii noștri pe piața europeană. Dincolo de piața europeană sunt și alte piețe. Noi trebuie să ne străduim să avem producție de calitate, competitivă după preț și calitate. Dar vrem să ajungem pe piețele în care este apreciat produsul, nu unde alte criterii definesc deciziile dacă să ne lase să exportăm sau să nu ne lase”, a declarat șefa statului.

Amintim că Rosselhoznadzor a introdus restricții la importul de produse agricole din 31 de regiuni ale Republicii Moldova în Rusia, din 15 august. Potrivit Federației Ruse, decizia a fost luată urmare a depistării repetată a obiectelor de carantină periculoase în produsele moldovenești, care intră pe teritoriul Rusiei.

Astfel, Rusia a inclus în „lista neagră” următoarele regiuni din Moldova: Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Glodeni, Hâncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Sîngerei, Orhei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Taraclia, Telenești și Ungheni. Interdicția se aplică și unității teritoriale autonome Găgăuzia și municipiilor Chișinău și Bălți.

În contextul interdicției Rosselhoznadzor, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova Janis Mazeiks a declarat că piața Uniunii Europene este deschisă pentru produsele vegetale de pe întregul teritoriu al Republicii Moldova.

Amintim că Consiliul Uniunii Europene a adoptat, pe 18 iulie, regulamentul de liberalizare temporară a comerțului în privința celor șapte produse agricole din Republica Moldova care nu erau complet liberalizate: roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri, scrie Europa Liberă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: