(VIDEO) Mână artificială. Invenția unui elev din Soroca, care ar putea schimba destine
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Mână artificială. Invenția unui elev din Soroca, care ar putea schimba destine

Robotica şi ingineria devin, în ultimii ani, domenii care atrag tot mai mulţi tineri, iar unii reuşesc să realizeze proiecte îndrăzneţe şi extrem de utile. Este şi cazul unui elev din municipiul Soroca, transmite TVR Moldova.

Proiectul, realizat cu ajutorul tehnologiilor de imprimare 3D i-a adus un premiu important.

Artiom Onilov este pasionat de inginerie încă din copilărie. De câteva luni, fregventează Centrul FabLab în Soroca, un laborator cu zone de imprimare 3D şi electronică, unde-şi poate dezvolta abilităţile. Munca băiatului a dat şi primele roade. El a reuşit să creeze cel mai îndrăzneţ proiect al său, iar inventivitatea şi talentul i-au adus marele premiu în cadrul proiectului „Solidarity FabLab – Cunoștințe pentru viitor”.

„Acest proiect rezolvă oamenilor cu dificultăţi care duc lipsa unui braţ pentru a-i ajuta să trăiască o viaţă normală. Îmi place foarte tare spiritul acesta tehnologic şi modern, suntem, de altfel, îmipinşi de a ajuta oamenii din jurul nostru, folosind tehnologiile inginereşti”, a explicat Artiom Onilov.

Pe lângă Artiom, Centrul este frecventat şi de alţi 14 tineri, toţi pasionaţi de inginerie şi robotică.

„Frecvent FabLab din luna mai, pentru mine înseamnă o experienţă noua care mi-a oferit posibilitatea de mă dezvolta multilateral. Niciodată nu m-am gândit că voi ajunge să lucrez la acest proiect.”

„Pe parcursul lunilor trecute, împreună cu colega mea, am lucrat la proiectul: intersecţia inteligentă. Acesta având scopul de a soluţiona o problemă care în prezent e una gravă.”

„FabLab este un loc cu noi tehnologii pentru un viitor mai bun şi mai modern.”

Centrul FabLAB din Soroca şi-a deschis uşile în anul 2020.

„Aici, ei învaţă cum acele deprinderi de programare pot fi folosite pentru a seta un circuit, învaţă cum pot modela în 3D un obiect şi apoi să-l dea la imprimantă, cum, spre exemplu, pot crea macheta şi să le decupeze ulterior la incubatorul laser”, a declarat mentorul FabLab, Victor Ciuvaga.

Proiectul FabLab este susţinut financiar de USAID, Suedia şi Marea Britanie. Până în prezent au fost deschise şapte ateliere de tip FabLab în Chişinău şi alte localităţi din Republica Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: