VIDEO Medici din Ungheni, judecați pentru malpraxis. Au trimis acasă un copil cu apendicită, punându-i viața în pericol
Full Article 3 minutes read

VIDEO Medici din Ungheni, judecați pentru malpraxis. Au trimis acasă un copil cu apendicită, punându-i viața în pericol

Procuratura Generală anunță pe 29 decembrie că doi medici de la Spitalul Raional Ungheni au fost trimiși pe banca acuzaților pentru malpraxis. Aceștia sunt învinuiți de încălcare din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, care a dus la o vătămare gravă a integrității corporale.

Unul din medici este învinuit că a evaluat superficial un pacient minor. Procurorii au stabilit că pe 13 decembrie 2021, în jurul orei 08:35, aflându-se în exercițiul funcției de medic de gardă, acesta ar fi stabilit un diagnostic eronat de „gastrită acută”, fără examinare instrumentală și de laborator și fără solicitarea consultației specialistului din domeniul chirurgiei.

Înainte de aceasta, echipa de Asistență Medicală Urgentă i-a stabilit minorului diagnosticul de apendicită acută. Prin urmare, după ce medicul de gardă i-a stabilit diagnosticul de „gastrită acută”, pacientul a fost îndreptat la medicul de familie pentru tratament în condiții de ambulator.

Ulterior, pe 16 decembrie 2021, pacientul s-a adresat repetat în aceeași secție cu durere abdominală acută, cu acuze de febră, cefalee și inapetență.

„Același medic, repetat, l-a examinat superficial, stabilindu-i un diagnostic eronat de „colică intestinală” și în mod incorect nu a dispus internarea acestuia”, comunică procurorii.

Tot pe 16 decembrie, în momentul în care pacientul s-a adresat repetat la Spitalul Raional Ungheni cu aceleași simptome, al doilea învinuit i-a stabilit pacientului un diagnostic eronat.

„Metodele acordate de către medicii au provocat progresarea procesului patologic cu agravarea stării generale a pacientului minor și dezvoltării complicațiilor severe, care au prezentat pericol pentru viață”, adaugă procurorii.

Minorul a fost transportat la Institutul Mamei și Copilului din mun. Chișinău, unde în rezultatul a două intervenții chirurgicale extrem de complicate a fost salvat.

Învinuiții riscă o pedeapsă maximă de până la 3 ani de închisoare.

De menționat că temei de inițiere a investigațiilor a servit un material al Jurnal TV. Mama copilului a spus jurnaliștilor că a fost la un pas să-și piardă copilul din cauza indiferenței medicilor spitalului din Ungheni.

Având apendicită și dureri insuportabile, fiul acesteia se adresa practic în fiecare zi după ajutor, dar de fiecare dată medicii îl trimiteau acasă, uneori fără a fi supus vreo unei investigații.

„La salvare, domnii deodată au spus că posibil să fie apendicită. Când a plecat el la internare, mă sună el peste vreo 20 de minute și îmi zice: „mămică mi-au dat drumul acasă”. Am întrebat: „de ce”. Mi-a zis: „mi-au spus că e gastrită”. L-am întrebat dacă ți-au făcut ceva și el a zis că: „nu, s-au uitat așa la mine, m-au întrebat dacă am mâncat ceva”.

Băiatul a urmat tratamentul pentru gastrită, prescris de medici, dar starea se agrava în fiecare zi tot mai mult.

În cele din urmă, adolescentul a ajuns la Chișinău în stare extrem de gravă și cu complicații severe.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: