(VIDEO) Momentul în care Ceban îl alungă de la tribuna CMC pe reprezentantul ANRE
Full Article 4 minutes read

(VIDEO) Momentul în care Ceban îl alungă de la tribuna CMC pe reprezentantul ANRE

Edilul capitalei, Ion Ceban, a venit la ședința de astăzi, 3 noiembrie, a Consiliului municipal Chișinău (CMC) și l-a alungat la modul practic de la tribună pe reprezentantul ANRE, Alexandru Mija. Ulterior, Ceban a ținut un discurs aprins, în care a anunțat că întreprinderea „Apă-Canal Chișinău” este supusă unor atacuri raider. De cealaltă parte, PAS a respins acuzațiile și a remarcat că Ceban ar deveni „tot mai agresiv”.

În timp ce șeful departamentului energie electrică și regenerabilă din cadrul ANRE, Alexandru Mija, vorbea despre metodologiile de calculare a tarifelor și cheltuielilor, pe care le aplică agenția, edilul a dat buzna la ședință și l-a înlăturat de la tribuna CMC.

„Duceți-vă vă rog frumos de aici”, i-a spus Ceban lui Mija și l-a împins de la tribună.

Ulterior, edilul a continuat cu un discurs înflăcărat, în care a acuzat guvernarea PAS că desfășoară atacuri raider la Apă Canal Chișinău”.

„Eu ascult de o oră și jumătate balivernele unui cetățean, care nu are absolut nimic de-a face cu activitatea de stat. Dumnevoastră ascultați aici un cetățean care vă povestește despre o metodologie, care trebuie dezbătută în nuștiu ce proces. Ascultați un cetățean care vă povestește aici cai verzi pe pereți la indicația PAS-ului. PAS-ul a dat indicația ANRE-ului să nu miște un deget în acest sens, doar ca noi cu dumnevoastră să fim de vină că municipiul Chișinău nu va avea apă”, a declarat Ceban.

Edilul a reiterat că s-ar intenționa „un atac raider” asupra întreprinderii municipale.

De cealaltă parte, consilierii municipali ai PAS au remarcat că Ion Ceban ar deveni tot mai agresiv.

Se pare că după ce a fost deconspirată legătura sa cu agenții FSB, acesta continuu primește și execută ordinele șefilor săi ruși. Îi sugerăm domnului Ion Ceban să se țină în mâini și să demonstreze că poate duce un dialog argumentat și constructiv. Comportamentul inadecvat al lui Ceban la ședința CMC de astăzi și felul în care a comunicat cu reprezentantul ANRE arată fața reală a actualului primar. Situația în care a ajuns Apă-Canal Chișinău se datorează exclusiv primarului Ion Ceban și șefilor interimari incompetenți, numiți tot de el”, a declarat Roman Cojuhari, președintele fracțiunii PAS din CMC.

Consilierul PAS a adăugat că administrația Apă Canal nu a prezentat documente confirmative despre un șir de cheltuieli și nu a putut argumenta pierderile admise în rețele, iar solicitarea de aprobare a tarifelor nu a fost prezentată la timp.

Chișinăuienii trebuie să achite pentru apă și canalizare un tarif corect, iar acesta este cel care include toate costurile eligibile pentru furnizarea serviciilor calitative, dar nu și furturile făcute de Ion Ceban și oamenii puși de către acesta, inclusiv nași, fini și cumetri”, a mai spus Cojuhari.

Anterior, în cadrul ședinței CMC din 27 octombrie,  șefa de la Apă-Canal, Irina Gutnic, a declarat că în luna noiembrie ar putea fi sistată aprovizionarea cu apă și canalizare a municipiului Chișinău. Ulterior, Gutnic a declarat în cadrul unei emisiuni că tariful pentru apă și canalizare ar trebui să constituie 22 de lei şi 67 de bani, în loc de 8,65 lei și respectiv 2,04 lei.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat o declarație prin care a remarcat că „Apă Canal Chișinău” în prezent activează în baza unor Acorduri internaționale de împrumut, iar competența legală de aprobare a tarifelor pentru serviciul public de canalizare şi/sau de epurare a apelor uzate în cazul dat aparține ANRE.

Prin urmare, în cadrul ședinței de astăzi, 3 noiembrie, Primăria municipiului Chișinău a preluat împrumuturile întreprinderii „Apă Canal Chișinău”. Astfel, municipalitatea are de restituit la ziua de astăzi, circa 12,1 milioane de euro Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și 19,9 milioane de euro Băncii Europene de Investiții (BEI).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: